A fórumot dr. Grezsa István települési képviselő nyitotta meg, aki a beruházás előzményeiről is beszélt, majd a projekt részeleteinek és műszaki paramétereinek ismertetésére felkérte Mucsi Lászlót. Az irodavezető elmondta, a tervezett összes költség 896.041.910,- Ft, amelyben a vissza nem térítendő támogatás 694.444.867,-Ft, míg az önkormányzat mindösszesen 201.597.043,- Ft önerőt biztosít a beruházáshoz.

A Szabadság téren összesen 320 millió forintból újulnak meg háztömbök, melyeknél, ez pályázati feltétel, a társasházak csekély hozzájárulását is kérték. Emellett megújul az iskola homlokzata és nyílászárói, a pincében – melyet külön bejárattal látnak el – közösségi tér alakul. Megújul a plébánia épülete, a stadion öltözői, a piac vásárcsarnoka, valamint a szabadtéri létesítmények és közterek is.

Kiemelte, a felújítandó háztömböknél, ahol az a belső részt is érinti, épületgépészeti segítséget nyújt az önkormányzat saját forrásból, hogy a gázszolgáltató kívánalmainak is megfeleljen a fejlesztés. A beruházás várhatóan 2013 tavaszán elindulhat és év végére a felújítások zöme be is fejeződhet, 2014-re csak az úgynevezett “soft program” beindítása maradna.

A soft program része, a közbiztonság megszilárdítása, melyről dr. Rádi Norbert vásárhelyi rendőrkapitány beszélt a jelenlévőknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Szabadság tér és környéke bűnügyi mutatói éppen duplái a többi városrészekben mértekkel, ezen pedig a megújult városnegyeddel mindenképpen változtatniuk kell. Az erre a területre elkészített közbiztonsági programról elmondta, nagyobb rendőri jelenlét és számos fórum, foglalkozás és ismeretterjesztő előadás segíti majd az itt élők biztonságérzetét. Ebbe bevonják a két itt található iskola diákjait is, őket széleskörű előadássorozaton tájékoztatják majd.

A megújuló Szabadság tér köztéri kamerákat is kap majd, bűnmegelőzési célzatta és a közterek állagának megóvása érdekében. Dr. Grezsa István hozzátette, amennyiben jó ajánlatot kapnak, a piac területét is bekamerázzák.

A soft program szociális részére is igen nagy súlyt fektetnek, méghozzá négy elemre építve, mondta el a fórumon Bálint Gabriella, a Kapcsolat Központ vezetője. 500 véletlenszerűen kiválasztott családot fognak felkeresni kollégáik, akik a problémákat és igényeket mérik fel egy rövid kérdőíven. Kérte, hogy mindenki fogadja bizalommal majd a munkatársait.

A szabadság téri szociális fejlesztéseket a Kagylóhéj Gyermekjóléti és Családsegítő Központ közvetíti az itt élők felé. A közösségi terekben létrehoznak egy háztartásvezetési klubot, ahol jó tanácsokat, praktikákat tanulhatnak. Heti foglalkozásokat indítanak, ahol álláskereséshez nyújtanak különböző segítséget, de szerveznek idősbarát tanácsadást is, ahová nemcsak az időseket várják. A fiataloknak egy igazi zenei klub létrehozását tervezik, ahol nemcsak zenehallgatásra, de tanulásra, zenélésre, igazi klubéletre is lehetőségük lesz.

Szombat Mihály