Az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság 2012. november 15. és 2012. december 15. között Magyarországon először olyan országos fokozott közúti ellenőrzést hajt végre, melynek során teljes körűen és kiemelten vizsgálják a személy-, illetve haszongépjárművek és motorkerékpárok világítását, láthatóságát. Az Országos Rendőr-főkapitányság célja a figyelem felkeltése, és a viszonylag kicsi, de nagy bajt okozó hibák kiszűrése, javítása, ezáltal pedig a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek során keletkező károk csökkentése – tájékoztatta lapunkat a rendőrség.

Éppen ezért a 2012. október 15. és december 15. közötti időszakban lehetőség van a kampányhoz csatlakozó szakszervizekben térítésmentesen átvizsgáltatni a gépjárműveket. Az ingyenes ellenőrzésen túl térítés ellenében kérhető a fényszóró beállítása, a szükségessé vált javítások elvégzése, izzók pótlása. Az átvizsgált járművek megkapják a kampány hivatalos matricáját.

Vizsgáltassák meg a járműveiket ne csak azért, hogy a későbbi esetleges rendőri ellenőrzés során ne találjanak hibát, hiányosságot, hanem azért is, hogy nagyobb biztonsággal közlekedhessenek az őszi, illetve téli útviszonyok között.

A „Látni és látszani” kampányban látszerészek is részt vesznek, akik 2012. október 15-e és december 15-e között díjmentesen vizsgálják meg a náluk jelentkező gépkocsivezetők látását. Amennyiben tehetik, használják ki a lehetőséget. Az akcióban résztvevő autószervizek és optikák listája megtalálható a www.latnieslatszani.hu oldalon.

Forrás: Beol