Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás alapján a gyógyszer-támogatási előirányzatot érintő, technikai jellegű emelést az indokolja, hogy a gyógyszertámogatás kiadásainak finanszírozására még ebben az évben várható 22 milliárd forintnyi gyógyszergyártói befizetés elsősorban decemberben érkezik, ezért addig is a kifizetések fedezetének folyamatos biztosítását így oldják meg.
A több mint 30 milliárd forintos keretből a gyógyászatisegédeszköz-támogatási (GYSE) kiadások folyamatos finanszírozásának biztosítására 3 milliárd forintot csoportosítanak át. Ennek elsődleges indoka, hogy az idén bevezetett egyes intézkedések éves hatása csak 2013-ban jelenik meg, továbbá a számos, GYSE körben a parlament által megszavazott áfacsökkentés is a jövő évben fejti ki hatását – tették hozzá.  
Mindezek alapján a 2012-es gyógyszertámogatás-költségvetési keret 5,3 milliárd forintos túlteljesülése várható – emelte ki az államtitkárság, megjegyezve, hogy “év közben a betegek közvetlen gyógyszerkiadásai lényegében nem emelkedtek, sőt a generikus készítmények körében egyes területeken még csökkentek is”.

 

Forrás: MTI