A mintegy 150 ezer darabot számláló gyűjtemény 1 százaléka a szintén az épület látogatóbarát fejlesztése keretében kialakított látványraktárba került. Az új épületrész pinceszintjén a régészeti gyűjteményt helyezték el, a külső szemlélő számára kevésbé látványos módon, hiszen a zömében apró leletek becsomagolva, felcimkézett papírdobozokban kerültek a polcokra. Kérdésünkre, hogy az itt elraktározott kincsekből mikor rendeznek időszaki kiállítást, a múzeumigazgató elmondta, ha méltóképpen akarják bemutatni ezeket a tárgyakat, az nem kevés munkával jár, és jelentős anyagi vonzata is van. Tervezik, hogy a Balogh Imsi Sportcsarnok illetve a 47-es út építése előtt végzett ásatások leletanyagát néhány éven belül bemutatják, de az előbb említettek miatt ez még a jövő zenéje.

Az első emeleten a néprajzi és helytörténeti gyűjtemény sorakozik a hagyományos illetve a banki trezort idéző legmodernebb gördülő polcokon. A csodálatos kerámiák, a festett bútorok és a mai kor embere számára gyakran rejtélyes funkciójú használati tárgyak között nézelődve felfedeztünk egy vesszőből font, akár két kisbabának is kényelmet nyújtó gyermekkocsit, amelyet a költözéskor, mint megtudtuk, Nagy Vera néprajzkutató tolt új helyére.

Már csak egy-két nagyobb tárgy (pl. egy csónak illetve egy szekér) helyét keresik, ezektől eltekintve a raktárakban pihennek a tárgyak. Az átmeneti időszakra a volt SZTK-ban, majd az egykori Tisztiklubban helyezték el a gyűjteményt, de a többszörös költözködés közben mindössze egy kerámia roppant össze a kurátor kezében – tudtuk meg dr. Nagy Imrétől.

A múzeum szakemberei még nem dőlhetnek hátra, hiszen még jókora munka lesz, míg minden megtalálja a végleges helyét, és a jövő évre terveznek egy nagy állományrevíziót, akkor dől majd el, hogy megvan-e, aminek meg kell lennie a nyilvántartás szerint.

A földszinten a restaurátor műhely kapott helyet, amelynek különlegessége, hogy kirakatszerűen lett kialakítva, vagyis az utcáról jól látható, hogy ott éppen milyen munka folyik. Itt még nem fejeződött be a rendezkedés, így legkorábban jövő januárban indul be a látványos tevékenység.

Kokovai Péter