Prof. dr. Blazovich László egyetemi tanár a november 6-i vásárhelyi könyvbemutatón a 15 kötetes szerző művészetéről szólva kiemelte, hogy versei érthetőek, és a vásárhelyi festészethez hasonlóan a valóságból táplálkoznak. Fenyvesi Félix Lajos másik ismertetőjegyeként említette a múlt visszaperlését, azt, hogy verseiben emlékművet állít elhunyt kortársainak.

Az új kötetnek már a címe is egy ilyen „emlékmű”. A költő elmondta, hogy pályatársa és jóbarátja, Kemenczky Judit tavaly hunyt el súlyos betegségben. Amikor látogatta, mindig nyitva volt az ablaka, amelyre kedvenc madara oda szállt, és ő magokat szórt neki. Amióta Judit meghalt, az ablak csukva van, a könyv borítóján azonban az egyik ablaktábla mégis nyitva áll, a reményt jelképezve, hogy talán előbb-utóbb újra benépesül a lakás.

A kötet Kemenczky Judit 22 éve elhunyt férjének, Bakucz József költőnek és a tavaly eltávozott Szabados György zeneszerző, zongoraművésznek is emléket állít.

A szülőváros is hangsúlyosan jelen van a könyvben. Fenyvesi Félix Lajos elárulta, 4-5 éve szisztematikusan próbálja vásárhelyi emlékeit összegyűjteni. Többek között Grezsa Ferenc Németh László-kutató, Benyhe János műfordító, Kajári Gyula grafikus és Csikós András festőművész él tovább immár verssorokban is, de olyan gyermekkori emlékmorzsák is visszatérnek, mint a főutca forgalmát megakasztó keresztben álló bivalyfogat, a lámpagyújtogató, vagy a híres fuvaros, Héjja Palkó, aki az elakadt kocsit egyszerűen kiemelte a sárból, a rakomány súlyával nem törődve.

 

A könyvbemutatón közreműködött Zsigmond Zoltán zongoraművész.

 

Kokovai Péter