20 évvel ezelőtt még nyugodtan mondhattuk, hogy „Magyarország a 10 millió sertés országa”. Mára azonban a hazai sertésállomány 2,9 millióra csökkent. Viszonyításképp, még 10 évvel ezelőtt is 5 millió volt az itthoni sertések száma.

A hazai sertéságazat javításával a kormány a legmagasabb szinten foglalkozott. A szakma képviselőivel történő egyeztető megbeszélést követően, augusztus 29-ei kormányülésen a kormány stratégiai intézkedéseket fogalmazott meg és fogadott el. 17 pontban foglalták össze ezen intézkedéseket, mindegyik pontnak van egy felelős minisztere.

Az országos sertés ágazati stratégia foglalkozik a hazai sertésállomány genetikai helyzetének felmérésével és a genetikai potenciál javításával is. A hazai sertés genetikai helyzete elég jónak mondható, ugyanis több évtizede megtalálhatóak itthon is azok a fajták, amelyek a világ többi részében is – állítja Fekete Balázs.  A Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökének véleménye szerint a hazai sertéstenyésztés nem koncepcionális, nem átgondolt, hiszen sok fajtát meggondolatlanul és indokolatlanul kereszteznek egymással.

Nagy gond, hogy elveszítettük a régi keleti piacunkat. Sokáig nehezen tudtuk külföldre exportálni a hazai sertést. Az új stratégia fő értékesítései bázisai Oroszország mellett Japán, Korea és Vietnám. Hogy a magyar sertés keresett legyen, ahhoz ki kell dolgozni egy programot, amely segítségével fel tudjuk venni a versenyt a nagy sertéstenyésztő országokkal szemben. A „Minőségi Magyar Sertés” elnevezésű terv célja, hogy az itthoni hús a minőséget képviselje. A minőséget pedig a megfelelő tápanyaggal kívánják elérni. A magyar sertés magyar, kitűnő minőségű gabonát eszik. Szemben a nagy sertéstenyésztő országokkal, ahol az élelmiszeripar melléktermékeivel hizlalják a sertéseket. Dániában például kólaszármazékok is a tápanyag részét képezik, ez pedig a hús minőségét rontja.

Jelenleg 30-50 százalékos a sertéságazatban a feketegazdaság aránya. Ezt a fordított áfa bevezetésével próbálja visszaszorítani a kormány. Lényege, hogy áfa nélkül értékesítsék a sertést a tenyésztők. A gabonatermesztésben már bevezették a fordított áfát. A takarmánykeveréket vásárlásakor viszont fizetni kell az adót, azt pedig csak hónapok múlva kapja vissza a tenyésztő. A kormány az egyeztetéseket követően ígéretét fejezte ki, hogy a szabályozás bevezetése nem fog likviditási gondokat okozni a gazdáknak – mondta Fekete Balázs.

Kodácz Csengele