Hozzávalók kb. 4-5 személyre:

60 dkg kelkáposzta

40-50 dkg burgonya

10 dkg sárgarépa

1 közepes vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3-4 evőkanál olaj

2 evőkanál liszt

2 dl tejföl

kb. 1 teáskanál őrölt paprika

kb. 2 teáskanál majoránna

kb. 1 teáskanál egész kömény

kb. 1 mokkáskanál őrölt bors

kb. 1 teáskanál ételízesítő

25 dkg bőrös virsli (pl. frankfurti)

pici ecet (ha pikánsabban szeretjük)

 

Elkészítés:

A kelkáposztát leveleire szedem, a leveleket félbehajtom, a vastag középső ereket kivágom, csíkokra aprítom. A burgonyát kockázom, a répát karikázom, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítom. A virslit felkarikázom.

A kelkáposztát és a burgonyát a répával felteszem főni kb. 1-1,5 liter vízben. Sózom, borsozom, majoránnával, köménnyel ízesítem, puhulásig főzöm. Közben egy kis serpenyőben a virslit pár csepp olajon kicsit körbepirítom, félreteszem.

Az olajból és a lisztből barna rántást készítek, amibe beledinsztelem a vöröshagymát, majd a fokhagymát is rövid ideig, félrehúzom. Meghintem pirospaprikával, elkeverem benne a hideg tejfölt és annyi hideg vizet, hogy folyékony állagú legyen a rántás, a leveshez keverem. Visszateszem a tűzhelyre, újraforrásig kevergetem, szükség szerint a fenti fűszerekkel utána ízesítem, hozzáadom a virslit, néhány percig lassan együtt főzöm, közben pár csepp ecetet is adok hozzá, kicsit pihentetem és tálalom.

Jó étvágyat!