A Rádió 7 kisteleki műsorában a barátra, ismerősre, kollégára, a pedagógusra, névadóra emlékeztek meg Csehó Józsefnéről, Czeigersmidt Sándorról és Kisteleki Edéről. A Rádió 7 és a www.promenad.hu szerkesztősége ezzel a műsorral kíván tisztelegni minden elhunyt és hozzátartozói előtt.

Kisteleki Ede 1861. november 26.-án született Kisteleken. Pályafutása során főként Budapesten és Szegeden tevékenykedett, számos lap munkatársa volt, de több kötete is megjelent. Szegeden a város legtekintélyesebb hírlapírói között tartották számon. 1920-ban vonult nyugalomba és Budapestre költözött, ott hunyt el 1931. május 14-én. Személyéről Erdélyi Csilla, a róla elnevezett Kisteleki Ede Városi Könyvtár vezetője emlékezett meg.

##audio:314##

 

Czeigersmidt Sándorra úgy emlékeznek vissza sokan Kisteleken, mint a város legtehetségesebb labdarúgójára. Annak ellenére van ez így, hogy másokkal ellentétben nem került be „nagy” csapatba, mert mint mondják: nem akart… Bár szegeden játszott, de visszatért Kistelekre, mert ott érezte magát otthon. Szívvel-lélekkel tett a kisteleki futballért, rá Ott József, leginkább sporttársként emlékezett vissza.

##audio:315##

Csehó Józsefné Tóth Júliaként született 1939. február 11.-én Szegeden. Szülei kisteleki lakosok voltak, édesapja órásmester, édesanyja háztartásbeli, így testvérével együtt Kisteleken nevelkedtek. 1953-ban egyike volt az akkor újonnan megalakuló gimnázium első diákjainak. 1957-ben az érettségi vizsga után régi vágyának megfelelően a JATE Bölcsészettudományi Karának magyar-történelem szakán folytatta tanulmányait, ahol 1962-ben államvizsgázott jeles eredménnyel.

1961-ben férjhez ment Csehó Józsefhez, egyetlen gyermekük, László 1962-ben született. 1962. őszén kezdte meg pedagógusi munkáját magyar-történelem szakos tanárként az akkori Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola és Kollégiumban. Munkahelye egész életében a „kisteleki gimnázium” volt, akárhogyan is nevezték az évek során. Fokozatosan romlott az egészségi állapota és hosszú betegség után 2012. október 12.-én hajnalban hunyt el. Hivatását nagyon szerette, diákok generációi kerültek ki a keze közül, akik közül Gera Szilvia „Szilvi” emlékezett vissza személyiségére.

 

##audio:316##

Molnár Attila