2013. június 30-ig kötelező rákötni az otthoni vízhálózatot a közelben lévő víz gerinchálózatra, ugyanis ez környezetvédelmi és gazdasági szempontból is előnyösebb lesz – nyilatkozott dr. Kovács Pál. 2014. december 31-ig ugyanis csak azok a víziközművek működhetnek önállóan, amelyek legalább százezer bekötésszámmal rendelkezik, 2016. év végéig pedig ennek a számnak minimum 150 ezernek kell lennie.

Így a most Magyarországon jelen lévő több száz közműcégből mindössze 40-50 működik tovább. A befizetendő díjakat ezentúl a Magyar Energia Hivatal szedi majd, így legrosszabb esetben is csak az infláció emelkedésével várható a vízdíj növekedése.

A lakosság is észreveszi majd a változásokat – folytatta dr. Kovács Pál. Elsősorban magasabb színvonalú szolgáltatást tapasztalhatunk, hiba esetén gyorsabb lesz az elhárítást, és kevesebb lesz a csőtörés is.

Azonban a jövőben több átalakulás is történik. 2013. december 31-ig megszűnik az általányfogyasztás, azaz minden társasházban kötelező elhelyezni egy főmérő- valamint több mellékmérő órát is. A fúrt kutakkal rendelkező családi házak is kötelesek a lakosságszolgálati irodán bejelenteni a hálózatukat.

A kistelepüléseken, mint például Mindszenten és Székkutason, ahol beindult a csatornázási és a szennyvízelvezetési projekt, ott is kötelező rákötni a szennyvíz-gerinchálózatra a vezetékeket.

Szombat Mihály