A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ a különleges koncertre tiszteletjegyeket ajánlott fel a fiatal zongoraművész sorstársai részére, amelyeket szerdán, október 31-én 10 órakor Gajdán Bálint intézményvezető személyesen adott át Tóth Károlynak, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének helyi csoportjának elnökének.

Érdi Tamás 1979-ben született, és koraszülöttként, egy hibás inkubátorkezelés következtében elveszítette a látását. Kiváló zenei képességei már kisgyermekkorában megmutatkoztak. Tanárai, Becht Erika és Kollár Zsuzsa speciális módszerrel láthatóvá teszik számára mindazt, ami a kottákban található, s ő ennek alapján alakítja ki saját művészi olvasatát. Nyolcéves volt, amikor a Pesti Vigadóban először lépett pódiumra, és tizenöt, amikor a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Vásáry Tamás vezényletével nagy sikerrel eljátszotta Mozart A-dúr zongoraversenyét.

Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek. Úgy hiszem, hogy az ő játékában bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges – nyilatkozta Kocsis Zoltán Érdi Tamás előadásmódjáról. A fiatal zongoraművész Chopin, Schubert és Liszt művekkel lép fel november 3-án, szombaton este Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A BMFK felújítása során fontos szempont volt az esélyegyenlőség. Figyelemmel kellett venni a felújítás során, hogy azok az emberek, akik nem tudnak teljes épségükkel részt venni a közéletben, számukra is megközelíthető legyen az épület, akár még a színpadra is fel tudjanak állni – mondta Gajdán Bálint, majd hozzátette: így a központnak a színpadja is teljesen akadálymentesített.

Minden hónapra tervezünk valamilyen akciót, így Karácsonyhoz érve, decemberben is szeretnénk majd meghívni egy-egy előadásra fogyatékkal élőket – zárta az intézményvezető.

Az akadálymentesítés kialakításában mi is segítettünk, hiszen többször is egyeztettünk Mucsi Lászlóval – mondta Tóth Károly, aki hozzátette: külön nagy öröm, hogy a központba könnyen el lehet jutni. Továbbá ezt a megtisztelő gesztust, a tiszteletjegyeket pedig külön köszönjük, hogy sorstársunk koncertjén részt vehetünk.

Antal Sándor