A közigazgatási tárca vezetője – a minisztérium Facebook-oldala szerint – emlékeztetett: szerdáig országosan 2750 településsel kell megkötni a járási hivatalok felállításáról szóló megállapodást. (Ez a 3183 önkormányzat 86 százaléka)
Egy nappal a határidő letelte előtt a települések 99,6 százalékánál a képviselőtestület – párthovatartozástól függetlenül – megszavazta ezt a megállapodást – mondta Navracsics Tibor, aki a Szekszárd megyei jogú város képviselőtestületének kibővített ülésén vett részt.
A közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta: ezt csak úgy lehetett elérni, hogy az egyeztetés során nem a pártpolitikai, hanem a szakmai szempontokat tartották szem előtt.
Hozzátette: a hatékony államigazgatási rendszer minden polgárt egyformán szolgál, pártpolitikai szempontoknak itt nincs helye.


Navracsics Tibor a január óta tartó egyeztetési folyamat példaértékűnek nevezte, hozzátéve: a résztvevők nemcsak elmondhatták, de érvényesíthették is érdekeiket.
A szekszárdi kormányhivatal tájékoztatása szerint a városban 43 köztisztviselő kerül a járási hivatal állományába. Járásszékhely lesz Bonyhád, Dombóvár, Paks, Tamási, Tolna és a megyeszékhely Szekszárd.
A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára, Rétvári Bence, az Országgyűlésben kedden napirend előtt szintén arról beszélt: az előkészítettség állapota szerint szinte mindenhol megszületik a megállapodás határidőre, alig tíz településnél fog ez elmaradni.
A törvény értelmében ezeken a helyeken a kormányhivatal vezetője hozza létre a szerződést, így az ott élők sem maradnak függő jogi helyzetben.

forrás:MTI