„Amikor végigjárjuk ezeket az emlékműveket, nekünk magyaroknak nem csak a Vásárhelyen és hazánkban fellelhető emlékhelyek és temetők mélyén nyugvó hazafiakra kell gondolnunk, hanem bizony lélekben megjelennek előttünk Cleveland és Chicago temetői, Sydney és Perth akár, de ugyanígy a végtelen szibériai orosz síkságokon a hó alatt elporladt magyar hőseink, vagy éppen a Przemysl várárkában éhenhalt magyarok emléke. De nyugodtan mondhatjuk, hogy előttünk ilyenkor megjelenik a fényben úszó erdélyi domboldalakon lévő temető képe is. Tehát mi magyarok jóval nagyobb kitekintéssel szinte az egész világra kiterjedően megrendülten emlékezünk most azokra, akik mindent áldoztak a hazáért, hogy ma legyen egyáltalán Magyarország” – mondta Grezsa István.

A megemlékezés a Kossuth téren az I. világháborús emlékműnél kezdődött, majd a Hősök terén, a II. világháborús emlékműnél folytatódott. Koszorút helyeztek el a Kincses és a Katolikus temetőben nyugvó, a két világháborúban elesett magyar katonák emlékhelyeinél, sőt a volt szovjet hadsereg katonáinak emlékművénél és a szerb-montenegrói hősi halottak keresztfáinál is. Továbbá a Szent István templom falán elhelyezett Levente emléktáblánál és a balesetben elhunytak mementójánál, a „Lelkek emlékére” keresztnél is fejet hajtottak a résztvevők.

A Mindenszentek napja alkalmából rendezett tiszteletadáson imát mondott Alácsi Ervin tábori lelkész, áldást mondott Bán Csaba református lelkész, és közreműködött a helyőrség katonazenekara.

Kokovai Péter