A tárca közleményében kitért arra, hogy Áder János államfőnek egy tartalmi jellegű észrevétele volt az Országgyűlés által október 8-án elfogadott jogszabályhoz fűződően – a közszolgáltatók minősítésével kapcsolatban a jogorvoslati jog hiányát kifogásolta -, azon kívül pedig formai jellegű javaslatokat fogalmazott meg.  
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – egyetértve a köztársasági elnök véleményével – még a héten intézkedik a módosító javaslat elkészítéséről – olvasható a közleményben.
A kommüniké kitér arra: az államfő olyan jogtechnikai kifogásokat fogalmazott meg, amelyek nem befolyásolják a hulladékról szóló törvény alapvető szakmai koncepcióját, nem változtatnak a fő célkitűzéseken. “A jogszabály továbbra is egy korszerű törvényi hátteret biztosít, amely átlátható és ellenőrizhető viszonyokat teremt az ágazatban, lehetőséget ad a hulladékképződés nagyobb arányú csökkenésére és a hasznosítás arányának növelésére” – írta a tárca.
A köztársasági elnök az Országgyűlés elnökének írt, szerdai keltezésű levelében a többi közt azt kifogásolta, hogy az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) minősített gazdálkodó szervezetként ismeri el azokat, amelyek egy később megalkotandó kormányrendeletben meghatározott feltételeket teljesítik. Csakhogy az államfői kifogás alapján az OHÜ feladatait nonprofit gazdasági társaságként látja el, eljárása részletesen nem szabályozott, továbbá a döntéseihez nem kapcsolódik jogorvoslati lehetőség.

 

Forrás: MTI