A közelmúltban rendezték meg Hódmezővásárhelyen a Csomorkány Kupát, ahol Szilágyi Áron, a londoni Olimpián arany érmet szerző vívó adta át a díjakat. Ezen a megmérettetésen jelentették be, hogy Hódmezővásárhelyen szeretnék egy vívócentrumot létesíteni – tudtuk meg Horváth Zoltántól. Fekete Ferenc hozzátette, a volt Tiszti Klub épülete adna helyet a létesítménynek, amelyben helyet biztosítanának más sportágaknak is, így például a boksznak vagy a tekének. Fekete Ferenc elmondta, hogy fontosnak tartják, hogy Hódmezővásárhelyen minél többen sportoljanak, ez látszik is a korábbi erőfeszítésekből, hiszen a mindennapos testnevelés kezdeményezés is országos szintre emelkedett. Fontos kiemelni, hogy ebbe a programba a vívás is beletartozik, amelyet nagyon sok gyermekkel meg tudtak ismertetni.

Vendégeink elmondták, hogy fontos, hogy aki szeretne sportolni, annak adottak legyenek a lehetőségek. Október elején adták át az Önkormányzat kezdeményezésére a rekortán pályát, amit 50 millió forintból építettek Hódmezővásárhely Kertvárosában – mondta el műsorunkban Fekete Ferenc. A képviselő elmondta, fontos, hogy a gyerekek szeressenek sportolni és ezt akár az iskola után egyesületben folytassa, ez azonban az egyesületeknek is jelent anyagi kiadást, amit az állam a társasági adóból befolyt összeggel is tud támogatni. Öt látványsport tartozik jelen pillanatban: a futball, a kézilabda, jégkorong, a kosárlabda és a vízilabda, amelyet Fekete Ferenc szerint még néhány sportággal ki lehetne bővíteni, amire vannak is törekvések már.

Minden évben egy sportfejlesztési programot kell eljuttatni az adott sport országos szakszövetségéhez, amelyet a szövetségek véleményezik, és jó esetben jóváhagyják – tudtuk meg Horváth Zoltántól, aki örömmel számolt be arról, hogy Hódmezővásárhely esetében ez mind a négy sportágnál pozitív elbírálásban részesült, mind az előző és a jelenlegi támogatási időszakban. Az elmúlt év támogatási időszakában a legnagyobb támogatást a Városi Stadion felújítására tudta megszerezni a Magyar Labdarúgó Szövetségtől. Ez, 43,5 millió forintot jelentett, amit egy 30 százalékos önrésszel kellett a városnak kiegészítenie, amivel együtt egy 62 millió forintos beruházás valósulhatott meg idén nyáron. A sportreferens ismertette, hogy a tavalyi évben a helyi és országos cégek társasági adóiból befolyt összeg nagysága a Hódmezővásárhelyi FC utánpótlás neveléséhez 34,3 millió forint, a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club 15,9 millió forint, a Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club 21,5 millió forint illetve a Hódmezővásárhelyi Kosársuli 25 millió forint volt.

A pontos, határidőre időben elkészült fejlesztéseknek köszönhetően a 2012/2013-as támogatási időszakra már sokkal magasabb összeget ítéltek meg, így a Hódmezővásárhelyi FC utánpótlás neveléséhez 64 milliót, a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club 27 milliót, a Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club 72 milliót illetve a Hódmezővásárhelyi Kosársuli 30 milliót. A Stadion felújítása is folytatódik, amelyhez pontos összeget még nem tudott mondani a sportreferens, de előzetes információi szerint 100 millió forint körüli a támogatás összege, amivel együtt 2013. június 30-ig közel 300 milliós beruházás valósulhat meg Hódmezővásárhelyen.

Fekete Ferenc műsorunkban elmondta, hogy a Szabadság tér felújítására nyert 1 milliárdos pályázat részét képezi a Stadion is, melynek most a jobb oldali szárnyát szeretnék felújítani. Itt az épületgépészeti eszközöket szeretnék kicserélni, amelyek már több tíz évesek. A sportért felelős képviselő elmondta a Hódtói Sportcentrum öt streetball pályáján lesz biztonságos műanyag borítás, esti világítás és új palánkja, amelyet a Hódmezővásárhelyi Kosársuli Sport Egyesület nyert meg, ennek a beruházásnak az 5 százalékos önrészét a vásárhelyi önkormányzat vállalta magára.

A HISZK Eötvös József Székhely Intézményében már 4 éve működik sportosztály, ahol kézilabda és futball utánpótlás osztály volt, azonban újjá kellett szervezni az osztályt miután a professzionális kézilabda megszűnt Hódmezővásárhelyen. Természetesen nem korlátozódik le az osztály csak egyetlen sportágra, hiszen volt már kerékpáros, fittness-es valamint kosárlabdázó diák is. Horváth Zoltán elmondta, hogy nagy eredménynek tekinti, hogy négy osztályban több mint 100 labdarúgó folytatja tanulmányait, amely nagy szerepet tölt be az utánpótlás tekintetében. A sportreferens örömmel tájékoztatta a hallgatókat arról, hogy a sportosztály után akkora az érdeklődés, hogy még a Dunántúlról is érkeznek jelentkezők.

 

Nagy Ágnes