A 101. születésnapját szombaton ünneplő Anna Lundvall egy ideje nehezen látja el magát, nem tud jól járni, jórészt kerekesszékhez van kötve, és a hallása sem jó már.
Az öreg hölgy egészen a közelmúltig egyedül élt, ám áprilisban elesett, eltörte a bokáját, amit kéthónapi kórházi, szanatóriumi ápolás, lábadozás követett. Végül visszatért otthonába, ahol azonban már nem érzi biztonságban magát, ezért 73 éves lánya, Gudrun Ek segítségével felvételét kérte a jokkmokki idősek otthonába.
Az intézet elutasította a kérelmet Lundvall “túl jó egészségi állapotára” tekintettel, ehelyett hosszabb otthoni ápolást ajánlott fel, amit a család nem talált elfogadhatónak.
Anna és lánya, Gudrun is felháborítónak tartja, hogy noha az asszony egész életében “hűséges” maradt Jokkmokkhoz, cserébe még élete utolsó napjaiban sem kap semmit.
“Életemnek mind a 100 évét itt éltem le, itt fizettem adót, és soha nem kértem semmiféle segítséget. Most, amikor szükségem lenne rájuk, nem törődnek velem” – méltatlankodott Anna a The Local című angol nyelvű svéd lap tudósítása szerint.
Saját egészségügyi problémái ellenére Gudrun naponta legalább négyszer meglátogatja anyját, de fáj a szíve, amikor látja egyedül bóbiskolni otthon a keresszékben.
Gudrun Ek azzal vádolta az illetékes önkormányzati tisztségviselőket, hogy híján vannak az együttérzésnek. Az elutasított döntést megfellebbezték, az újabb válaszra várva pedig szombaton szerény körülmények közt megülik Anna 101. születésnapját.

 

Forrás: MTI