Kevesen tudják, hogy elkerülhető a kerékbilincs felszerelése. Két éve van egy olyan lehetőség, hogy aki regisztrálja magát az okmányirodában a telefonszáma és a rendszám megadásával, azt szabálytalanság esetén értesítik a közterület-felügyelők, és ha 15 percen belül visszaér autójához, nem kap kerékbilincset.

A regisztrációt az okmányirodákon lehet kérni, az illeték díja évi 2300 forint. Ha valaki él a lehetőséggel, és mégis szabálytalanul parkol, a közterület-felügyelő a regisztrációs adatbázis segítségével értesíti a járművezetőt, így az autóra nem tesznek fel kerékbilincset, és nem kell az ezzel járó költséget sem kifizetni – mondta az Emberi Parkolásért mozgalom főtitkára.

Murányi József ugyanakkor figyelmeztetett: a regisztrációval csak a kerékbilincseléssel járó büntetés úszható meg, a szabálysértési bírságot ettől függetlenül ki kell fizetni, de ez még mindig csak körülbelül fele a teljes büntetésnek. Az országban egyébként eddig csak pár százan regisztráltak, őj is főképp Budapesten.

Forrás: hirado.hu