Az esten Szabó Magda gondolatait idézve mondott köszöntőbeszédet Almási István polgármester és Forrainé Kószó Görgyi, az iskola igazgatója, aki arra kérte a szülőket, rokonokat és barátokat, nyissák ki szívüket a tanulók e különleges ajándéka felé.

A Liszt lelkes tanárai és diákja között mára hagyomány egy ismert mű egyedi feldolgozása, most Szabó Magda legismertebb művére, egyes felmérések szerint a legnépszerűbb magyar próza jeles darabjára esett a választás.

A regényt és a belőle készült filmsorozatot, majd musicalt hűen visszaadó előadás azonban különlegességekkel is szolgált Koczka Ferenc rendező, koreográfus jóvoltából. Asztalos Kata, a rendező asszisztense az előadás előtt elmondta, a regény cselekményét követve a gyermeki lélek öröme és bánata jelenik meg leginkább a feldolgozásban. A világháború borzalmai és politikája kevesebb hangsúlyt kap a diákok előadásában. Az előadásra csaknem az iskola összes tanulója készült és a mellékszereplők is hosszabb-rövidebb dialógusban, jelenetben a középpontban szerepelhettek. A műtől való apróbb eltérések – Torma igazgató úr, itt nő stb, – megjelenése pedig még izgalmasabbá tette a darabot

A történet komolysága, valamint az, hogy a diákok fél éve rendületlenül készülnek az előadásra a tanulás mellett, azt jelzi, milyen lelkes, összetartó, és mint az előadás során kiderült, tehetséges fiatalok járnak a Lisztbe.

A színpad egyszerre volt osztályterem – előbb a Sokoray Atala, majd a Matula – udvar, kert, templom és igazgatói iroda, benne a mű jellegzetes díszleteivel. A fordulatos helyenként humoros, máskor elgondolkodtató párbeszédek között percenként tűntek fel a már jól ismert dalok, mint a Nincsenek csodák, Árkod lesz a hely és társai. A dalokat mind a szereplő diákok énekelték fel. A hálás közönség egy emberként tapsolt a mellékszereplőknek csak úgy, mint Ginának, a diákoknak, a tábornoknak, a tanároknak, Horn Mici házanépének és természetesen Kőnig tanár úrnak, azaz Abigélnek.  Az eredeti musicalt, annak Somogyi Szilárd által jegyzett rendezését, Kocsák Tibor és Miklós Tibor dalait felhasználva igazi szívet melengető gyöngyszem született Vásárhelyen.

A premiert még két előadás követi, ahol szülők, családtagok, majd a város diákjai is megtekinthetik a darabot, mindezt a jogtulajdonosok jóvoltából ingyen láthatják. A további, már a nagyközönség nyilvánossá elé szánt előadásokról és a jogdíjról egyeztetések folynak, de Gajdán Bálint intézményvezető elmondta, az iskola diákjai és tanárai részéről már erre megvan a támogatás és nagy az esély arra, hogy egy, vagy két előadással még nagyobb nyilvánosság elé is vihetik a darabot.

Szombat Mihály