Ami jól működik, azt tovább kell vinni, lehetőség szerint tovább fejleszteni – régóta ez a mondás járja az emlékpark vezetősége körében, és a terménynapok, közte a Paprikanap épp ilyen.

A hangulat remek volt szombaton: a skanzen Olvasókörének tornácán végig paprikafüzérek díszelegtek, a Rozsdamaró dél-alföldi muzsikát húzott. De nem csak hangulatból áll egy jó program: míg a látogatók egy része paprikafüzéreket készített, mások a bográcsban főtt paprikás krumplit kóstolták meg, de idén is a legnagyobb népszerűségnek a végtelenül egyszerű külü bizonyult. A fából készült, lábbal hajtott szerkezet arra hivatott, hogy a megfelelően kiszárított paprikát finom porrá lehessen törni.

Igazi szakértők is voltak a látogatók között: Csicsai Imréné Kiskunfélegyházáról érkezett, és kerek perec megmondta: “Addig kell száradnia, amíg nem zörög, de legkésőbb novemberre, a disznóvágás idejére már készen kell lennie az őrölt paprikának.”

A park vendégei a paprika feldolgozásának hagyományos módszerei mellett a modern technológiákról is hallhattak egy szakember dinasztiától, és persze a saját maga által törött és átszitált terméket aztán mindenki haza is vihette ajándékba, hogy a mártós krumpli, vagy a pörkölt igazán ízletes legyen.

Molnár Attila