Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokú bíróság alaposan feltárta a bűncselekmény körülményeit, helyesen állapította meg a vádlott bűnösségét. Azonban a táblabíróság úgy látta, hogy tekintettel az enyhítő körülményekre – köztük a vádlott megbánó magatartására és a bűnösségre is kiterjedő feltáró vallomására, a sértetti megbocsátásra – az I. fokon kiszabott büntetés eltúlzottan súlyos, és a büntetési célok elkéréséhez elegendő enyhébb büntetés kiszabása is.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott és T. Gabriella sértett 2002 táján élettársi kapcsolatot létesített, ami évekig kiegyensúlyozott volt. Majd 2009-2010-ben ez az életközösség megszakadt a sértett gyógyszerfüggősége és a vádlott alkoholizálása miatt. A kapcsolatot azért fenntartották, és 2011-ben újra összeköltöztek Kecskeméten egy bérelt lakásban. Két-három hónapig a vádlott abbahagyta az ivást, a sértett pedig lecsökkentette a gyógyszerfogyasztását, ekkor viszonyuk rendezett volt. Ezt követően azonban a vádlott ismét italozni kezdett, és mind ő, mind a sértett rendszeresen nagyobb mennyiségű nyugtató, feszültségoldó gyógyszert szedett, amire „ráittak”. Ennek hatására a vádlott agresszív lett, többször megverte a sértettet.

2011. május 11-én délelőtt a vádlott és a sértett még együtt látogatták meg a vádlott édesanyját, majd amikor hazafelé tartottak, a vádlott összetalálkozott barátaival, és elment velük inni. Délután 4 óra körül ittasan tért haza, amikor az asszony éppen porszívózott. Összevitatkozott a pár, majd amikor az asszony ki akarta tessékelni a lakásából a férfit, az többször pofonvágta. Ezután az ütésektől az ágyra eső sértettet a vádlott fojtogatni kezdte, és a szorítástól a nő rövid időre az eszméletét is elveszítette. Majd magához tért, de eközben a vádlott a porszívó elektromos vezetékét háromszor a sértett nyaka köré tekerte és „Most megdöglesz!” felkiáltással tovább fojtogatta élettársát.

Amikor a vádlott észrevette, hogy a sértett hörgő hangot adott, és megint elveszítette az eszméletét, abbahagyta a nő fojtogatását, a vezetéket levette a nyakáról. A sértett visszanyerte eszméletét, majd a vádlott a szomszédok segítségével kihívta a rendőrséget és a mentősöket.

A sértett a fojtogatás következtében életveszélyes állapotba került, a nyaki erek és a légutak elzárása következtében halála is bekövetkezhetett volna. A halálos következmény elmaradása annak köszönhető, hogy a vádlott önként felhagyott a fojtogatással – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2012. március 6-án Király Zoltán Sándor (1968 – kecskeméti lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 4 év hat hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.