A gyakorlat során a jelzést követően a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon a helyzet kezelésére operatív törzset hoztak létre, és Szatmári Imre tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, mint a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság helyettes vezetője  telefonon tájékoztatta a bizottság vidéken tartózkodó vezetőjét, B. Nagy Lászlót, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját a helyzetről.

Negyed 11-kor érkezett a rendőrség újabb jelzése: Dóc térségében megtalálták a lezuhant helikoptert, amely a gyakorlat szituációja szerint két másik gépjárműre is rázuhant, és több súlyos és könnyebb sérült is van a helyszínen. Tíz óra 20 perckor a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról elindult a helyszínre a Katasztrófavédelmi Mobil Labor és a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is, valamint a Szegedi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság járművei is Dóc felé vették útjukat.

A magyar Honvédség dóci gyakorló terén kialakított helyszínt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság biztosította, a sérültek ellátásában a Országos Mentőszolgálat egységei és mentőhelikoptere is részt vett. A gyakorlatban a honvédség hat munkatársa, míg a mentőszolgálat 13, valamint a megyei katasztrófavédelem 26 fővel vett részt, továbbá a román hadsereg egy helikopteres egysége is bekapcsolódott a gyakorlatba.

A Szegedi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság, valamint a Sándorfalvi és Balástyai önkéntes tűzoltók oltóhabbal biztosították a lezuhant helikoptert, hogy ne kaphasson lángra, valamint egységeink segítettek a gépjárműben rekedt sérültek kiszabadításában feszítővágó alkalmazásával, valamint az ellátást követően mentőautóba, illetve helikopterbe juttatásával.

A gyakorlat során összesen 14 sérült került ellátásra, a szituáció szerint egy fő életét nem tudták megmenteni az OMSZ munkatársai.

 

Forrás:
Arany-Tóth Attila

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Szóvivő