A hivatal a Kecskeméti Likőripari Zrt. pálinka-előállítási és forgalomba hozatali tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bács-Kiskun Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága tájékoztatása alapján indult hatósági eljárásban az igazgatóság megállapította, hogy a Kecskeméti Likőripari Zrt. a pálinkatörvény és a vonatkozó uniós rendelet előírásait megsértve a pálinkákat több alkalommal átminősítve hozta forgalomba.
A cégnél a vegyes pálinkákból barack, körte vagy szilvapálinkát “állítottak elő”. Ezen kívül a vizsgált pálinkatételek nem gyümölcs eredetű alkoholt is tartalmaztak.
Így az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény, a hamisított élelmiszerek előállítására vonatkozó tilalmának megsértése miatt a hatóság az üzem pálinka előállítási és forgalomba hozatali tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A raktáron lévő pálinka termékek forgalmazását megtiltotta és elrendelte a hamisított pálinkatételek azonnali hatályú forgalomból való kivonását, visszahívását.
“Az ügyben az eljáró hatóságnál további termékvisszahívás elrendelése és bírság kiszabása folyamatban van” – olvasható a közleményben.
A Kecskeméti Likőripari Zrt. közleménye szerint a cég pálinkáiból 3 terméket vizsgált be a Fejér Megyei Kormányhivatal. A 3 termékből 3950 palackot gyártottak le.
A vizsgálat eredménye e termékeknél a pálinkák minőségét kifogásolta, “mégpedig a nem megfelelő gyümölcsből származó alkoholtartalomra vonatkozóan”. A cég a közlemény szerint e termékeit külső szállítótól vásárolt pálinkából gyártotta, ellentétben a többi saját szeszfőzdéjében előállított pálinkával.
Kitérnek arra, hogy a kifogásolt termékek visszaszállításáról már gondoskodott a cég, a raktáron lévő készletet pedig a további vizsgálatokig elkülönítették.
Az ügyben az eljáró hatóságokkal együttműködve a gazdasági társaság a többi termékére vonatkozóan a tilalom feloldását kezdeményezte – olvasható az MTI-hez eljuttatott anyagban.

 

Forrás: MTI