A versenyt dr. Lukács János r. dandártábornok, megyei főkapitány nyitotta meg, ahol részt vett dr. Rádi Norbert r. alezredes, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője, dr. Zélity László r. ezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője, és Papp Károly r. ezredes, főkapitány helyettese, a Rendőr Testedző Egylet elnöke is.

A rövid megnyitót követően fegyverropogástól volt hangos a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola lőtere, de csak miután a versenyzők teljesítették az akadályokat. A hat négy fős csapatnak először különböző akadályokon kellett bizonyítani fizikai erőnlétét. Többek között kötélen függeszkedtek, palánkon másztak át és kúsztak is. Amikorra mér eléggé elfáradtak, jöhetett a három, egyenként húsz kilós lőszeres láda cipelése, félúton megtűzdelve egy kis gránáthajítással. Aki betalált a célba, nem kapott büntetőidőt. És bár a robbanás elmaradt, azért sokaknak hiányzott legalább a hangja. Mindezek után a fegyverropogásra nem lehetett panasz, ugyanis különböző fegyverekkel kellett bizonyítani, hogy kinek mennyire éles a látása a célzás tekintetében.

Ezt a versenyt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság mellett a Rendőr Testedző Egylet azért vállalta fel, hogy az állomány kiképzésében egy versenyszellem kialakításával tudjanak előre lépni. Ezt már Papp Károly rendőr ezredes mondta. A versenynek az a lényege, hogy a fegyveres szolgálatot ellátók olyan magabiztosan kezeljék a fegyvert, hogy ez váratlan helyzetben ne okozzon nekik problémát, mert ez mindíg kihívást jelent.

A verseny azt hivatott szolgálni, hogy a fegyvert tudják úgy alkalmazni, hogy az a való életben is megállja a helyét. Az október ötödikei rendezvényen a megyei rendőrkapitányságok személyi állományából neveztek, így Hódmezővásárhelyről, Szentesről és Szegedről. A meghívott társszervek közül a Rendészeti Szakközépiskola hallgatói alakítottak egy csapatot, valamint a büntetés végrehajtás, a katasztrófavédelem és a vám és pénzügyőrség is képviseltette magát.

Emellet az Egylet azt is felvállalta, hogy magát a kupát vándorserlegként fogja megalapítani. A tervek között az is szerepel, hogy egy dicsőségfalat is létrehoznak, valamint hogy a kupát minden évben más nyerheti el. Azért dolgoznak, hogy alapot teremtsenek a verseny hosszú távú jövőjének.

A délutánig tartó küzdelem végül a Büntetés végrehajtás csapatának győzelmével zárult, a második helyen a Rendészeti Szakközépiskola csapata végzett. Őket a harmadik helyen a szegedi rendőrök követté, a negyedik helyen pedig a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság csapata végzett. A vám- és pénzügyőrök az ötödik, a hatodik helyért járó miniatűr Vak Bottyán Kupát pedig a szentesi csapat vihette haza.

A rendezvény létrejöttét a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság mellett Hódmezővásárhely Megye Jogú Város, Vígh Ferenc és Égető Gyula, a Rádió 7 és a www.promenad.hu cég- és szerkesztőségvezetője támogatta, aki Kodácz Csengele programigazgatóval szintén kilátogatott a rendezvényre.

Kovács Péter