A Békéscsabai Jókai Színház kiemelt figyelemmel kíséri és karolja fel azokat az új lehetőségeket, kezdeményezéseket, amelyek a fogyatékossággal élők számára is teljesértékű színházi élményt biztosítanak. A különböző szervezetekkel baráti kapcsolatot ápol. Nagyszínpadi nyilvános főpróbáira tiszteletjegyeket biztosít, akadálymentes páholyokat tart fenn, a zsöllyén négy darab méretesebb ülőhely szolgálja az esélyegyenlőséget, az előtérben a műsorfüzeteket Braille-írással is elérhetővé teszik, a Négy évszak című mesejátékot jeltolmács közreműködésével mutatta be a teátrum az elmúlt évadban. 2011 novemberében pedig hagyományteremtő szándékkal rendezték meg először az Angyalok szárnyalása című gálaműsort, amelyben egy többesztendős közös munka eredményeként együtt léptek színpadra a békéscsabai művészek a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi és Módszertani Központ fogyatékossággal élő lakóival.

Komáromi Anett, a Jókai Színház művésze 2012. szeptember 10. és 13. között a 90 fok projekt keretein belül egy olyan színházi és múzeumi narrátorképzésen vett részt Rosalyn Chalmers, a londoni székhelyű VocalEyes vezető trénerének és tanácsadójának vezetésével, amely a különböző színházi előadások és képzőművészeti kiállítások akadálymentesítését tűzte ki céljául vakok és gyengénlátók számára.

A narrációs program keretein belül a látássérült nézők egy előnarrációs CD segítségével ismerkedhetnek meg az előadás vizuális elemeivel; a díszlet, a jelmezek, a koreográfiák és az egyes karakterek leírása mellett teljes képet kapnak az előadás történetéről, rendezői koncepciójáról, zenei világáról, történeti hátteréről. Ezt követően az előadás előtt egy interaktív kulisszajáráson vehetnek részt, amelyben felfedezhetik a színház épületét, a játékteret, a színpadon kézbe vehetik, megérinthetik a díszletelemeket, kellékeket, jelmezeket, találkozhatnak a művészekkel. Az előadás alatt speciális fülhallgatókon keresztül hallgathatják a narrátort, aki olyan többletinformációkkal látja el őket, amelyek segítik a produkció befogadását.