Általában egy ház építésekor a megrendelőt az érdekli a legjobban, hogy mennyi a ház négyzetméter ára. Ezt, ahogyan már korábban is írtuk, számos tényező befolyásolja. A legjobban az autókhoz lehetne hasonlítani, hiszen ugyanúgy, mint az autóknál, a házaknál is vannak fontos árbefolyásoló műszaki adatok – mondta Hársasi Tibor, elnök.

A házunk árát erősen befolyásolja annak formája, szerkezete. Hársasi Tibor megosztott egy példát: jelenleg egy olyan kétszintes téglaházat építenek, amely rendkívül tagolt, ránézésre könnyed, a tetőtérben nincsenek közfalak, a földszint belmagassága pedig a galéria miatt meghaladja az 5 métert. Ennek a háznak egy átlagos ház árához képest jelentősen megnőtt az ára, mert egy átlagos épülethez képest háromszoros mennyiségű felhasznált betonacél szükséges hozzá. Mindemellett komoly költséget jelentő statikai számításokat és kiviteli terveket kellett készíteni. A nagy betonfelületek miatt, hogy az épület jól szigetelt legyen és elérje az „A”  energetikai besorolást, azon részeken jelentősen növelni kell a homlokzati hőszigetelés vastagságát – ami szintén költségnövekedéssel jár. De ha logikusan gondolkodunk az 5 métert meghaladó belmagasság miatt a belső festés és például a villanyszerelés sem lesz egyszerű feladat, így további költségek merülhetnek fel emiatt.

A KÖHE székhelye Hódmezővásárhelyen van a Fári u. 28. szám alatt. Telefonon a 62/240-265-es számon, míg interneten, a www.kohe.hu oldalon lehet tájékozódni.

Kodácz Csengele