Közel 50 millió forintból valósult meg a rekortán pálya – kezdte ünnepi köszöntőjét Almási István polgármester, aki hozzátette: a pálya nagy jelentőséggel bír, hiszen Magyarországon, a fővárosi után ez a második ilyen borítású futópálya.

A rekortán pálya nagyon illeszkedik a vásárhelyi elképzelésekhez – folytatta a polgármester, ugyanis kiválóan szolgálja az Egészséges Vásárhelyért Programot, továbbá jól illeszkedik a mindennapos testneveléshez.

A pályán nemcsak a futók tudnak edzeni, hanem bárki, aki mozogni kíván. Sőt, nagyon jó helyre sikerült építeni, hiszen egy kiadós futás után a strand közelsége miatt, akár úszhatnak is egyet a sportolók – fogalmazott Almási István.

A város első embere az új pályán el tud képzelni egy 12 órás futást, de más programokat is szerveznek majd a közeljövőben.

 

Vásárhely minden erőn felül minden területen kiemelkedő infrastruktúrával rendelkezik. Ne feledjük el, hogy a kevés vidéki olimpikonjaink, és aranyosaink közül is az egyik innen indult el, pont a legutóbbi Olimpián. Az a feltétel rendszer, ami itt a város polgárainak rendelkezésére áll, ez világszinten egyedülálló – mondta Kropkó Péter triatlonversenyző, többszörös Ironman bajnok.

– A legjobb helyre teszi a polgármester úr a pénzét, akkor amikor ilyen dologba fektet bele – zárta Kropkó Péter.

A megnyitót követően futó- és ugróiskola bemutatót tartottak a Hódiák SE atlétái, majd általános- és középiskolai váltófutó versenyre került sor, melyen több mint százan vettek részt.

A népkerti futópálya  Bartók Béla utcai kiindulással és Tóalj utcai végződéssel került kialakításra, mindkét végpontnál egy-egy hurokszerű fordulóval, a területen is húzódó csapadékvízelvezető csatorna – pályázati forrásból megvalósuló – lefedését, lezárását követően.

A pálya 3 méter széles, egy teljes kör 1030 méter hosszú, 2 illetve 3 sávos, a burkolat piros színű, fehér, kék felfestéssel. A sávok kialakításánál a város gondolt az iskolai hasznosításra is, ezért 60 és 100 méteres 3 sávos futópályák is felfestésre kerültek. A talajszinttől 10 centiméterre kiemelkedő pályára speciálisan a futáshoz kifejlesztett, öntött gumi burkolatú sportborítás készült, amely sportolás közben kíméli a végtagokat és a gerincoszlopot, valamint lényegesen biztonságosabb, mint a szilárd burkolatú beton, illetve aszfalt pályák. A Népkerti Futópályát az önkormányzat kizárólag saját forrásból, mintegy 50 millió forintos költségből alakította ki.

Antal Sándor