Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokon eljáró bíróság helyesen minősítette, hogy a vádlott nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel követte el ölési cselekményét, és helyesen szabta meg a büntetés mértékét is. Ez alapján a táblabíróság úgy ítélte meg, hogy a büntetés enyhítésére irányuló fellebbezés nem vezethetett eredményre, a kiszabott fegyházbüntetés – tekintettel az elkövetett cselekmény súlyára és brutális elkövetési módjára – mindenképp szükséges a büntetési célok elérése érdekében.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

A bűncselekményről

A munkanélküli vádlott havi 28.500 forint rendszeres szociális segélyből élt a cselekmény elkövetése idején. Egy személyi kölcsönből adódóan havi 18 ezer forint fizetési kötelezettsége állt fenn, emellett tartozott egy barátjának is legkevesebb 10 ezer forinttal, ami egy motoreladási ügyletből adódott.

2010. május 8-án este a vádlott ígéretet tett barátjának, hogy adósságát még aznap éjjel megfizeti. Ezt követően elment K. Kálmán ecsegfalvi házához, aki beengedte őt a lakásban. A vádlott és a sértett a ház főzőfülkéjében beszélgettek, ahol a vádlott magához vett egy 17 centi pengehosszúságú kést, és nagy erővel hasba szúrta a sértettet. A védekezni próbáló sértettet ezt követően a vádlott könyökkel háromszor fejbe ütötte, majd a késsel a test több pontján legalább 21-szer megszúrta a sértettet, aki a földre esett és kiabált.

A vádlott azért, hogy a sértettet elhallgattassa, rátérdelt, és elvágta a nyakát. Az 53 éves sértett életét az idejében érkező orvosi segítség sem menthette volna meg. Az anyagi haszonszerzésre törekvő vádlott a cselekményét kitartóan, gátlástalanul, emberi méltóságából kivetkőzve hajtotta végre úgy, hogy a sértett életét mindenképp kioltsa. A vádlott cselekménye az emberi élet elvételéhez szükséges kegyetlenséget jelentősen meghaladva, a sértettnek az átlagosnál nagyobb fájdalmat és szenvedést okozott.

A vádlott a cselekmény elkövetése után kipakolta a sértett házában lévő hűtőládát, majd a sértett holttestét ebben rejtette el. Ezt követően a helyszínt feltakarította, így próbálva eltüntetni a nyomokat. Ezután a vádlott értékek után kutatott a házban, és más egyéb mellett magához vett 2 GPS készüléket, 2 mobiltelefont, 2 telefontöltőt, egy DVD lejátszót, egy ezüst huszárkardot és egy pénztárcát, benne a sértett bankkártyájával. Majd ezeket a tárgyakat a sértett 350.000 forintot érő Suzuki Swift autójába tette, és azzal a szándékkal hajtott el a helyszínről, hogy az autót is eltulajdonítja.

Később a vádlott a sértett bankkártyának jogosulatlan felhasználásával részben saját és családtagja telefonkártyáját töltötte fel ingyen, részben ismerősei telefonkártyára tett fel 5 ezer forintot úgy, hogy 3000 forintot kért ezért a műveletért. Végül összesen ezzel a módszerrel 38 ezer forint kárt okozott. A kártyák tulajdonosai nem tudtak arról, hogy a feltöltött összegek bűncselekményből származnak.

A vádlott a terhére rótt bűncselekmények elkövetését és bűnösségét elismerte az eljárás során, azonban az elkövetés módjáról és motívumáról többféle, egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében

Az I. fokú ítéletről

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés büntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2012. április 16-án Tóth István (1987 – ecsegfalvi lakos) vádlottat, és ezért őt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 30 évben határozta meg az I. fokú bíróság. A vádlottal szemben 50 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendeltek el.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.