Több mint 1 milliárd forint értékű pályázatból több újítást visznek véghez a január elsejétől állami fenntartású Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – fogalmazott Kertész Péter, akit idén július 26-án neveztek ki ügyvezető igazgatóvá. A munkálatok 2013 januárjában indulnak és 2014 decemberben fejeződnek be. Ugyanis, a fejlett XXI. században a kulturális intézményekben is szükség van újabb informatikai eszközök vásárlására, hogy még nagyobb élményt biztosítsanak a látogatóknak.

A fiatalabb generáció érdeklődését már csak korszerű, modern informatikai berendezésekkel lehet elérni – folytatta Kertész Péter. Kialakítanak egy 300 fő befogadására alkalmas multifunkcionális épületet is, amellyel voltaképp egy oktatási intézménnyel is felér, ugyanis háromdimenziós technikával különböző történelmi- és az emlékparkot bemutató filmeket is vetítenek.

Modern vendégfogadó helyet is építenek, ahol interaktív információs pultokat helyeznek el, ahol a látogatók ki tudják választani, hogy a rengeteg programsorozat közül melyiket szeretnék megtekinteni.

A cél az, hogy az emberek megismerjék a magyarok történelmét, néprajzát, kultúráját, ugyanis a tapasztalatok szerint kevesen rendelkeznek elegendő tudással – mondta a Rádió 7 vendége. Külön hangsúlyt fektetnek a 14-15. századi magyar középkor ismertetésére, ugyanis ez az időszak eddig még nem volt kellően bemutatva az Emlékparkban. A tervek szerint mintha az időben visszautaznánk, ugyanis az emlékpark dolgozói korhű ruhákkal és szokások bemutatójával várják a vendégeket, ezáltal játékos formában rögzülhetnek a látottak.

A szeptember 29-én felavatott szobor – amely Matl Péter alkotása – a nemzeti összetartozást jelképező turulmadár, és a magyar történelemre, kultúrára specializálódó kiállítások célja az, hogy erősítsék a magyarság érzetét és az ópusztaszeri emlékpark legyen az ország „összmagyar otthona”.

A jövőre kezdődő munkálatok ellenére zavartalanul léphetnek be a látogatók az intézmény kapuin, hisz a vezetőség úgy alakítja, hogy ez ne akadályozza majd a vendégeket. 2014 végére pedig minden bizonnyal egy nagyszabású és világszínvonalú épület áll majd az érdeklődők rendelkezésére.

Kodácz Csengele