A szóvivő hozzátette, az oltás helyszínén az oltást vezető parancsnok, mivel egy időben két távolabbi helyen is felcsaptak a lángok értesítette a rendőrséget és hivatalos tűzvizsgálót is a helyszínre rendeltek.

A tűz okáról még nincs bizonyítható információ, azt néhány napon belül hozzák nyilvánosságra. A promenád.hu úgy tudja, a reggeli órákban az Orosháza felől Vásárhely irányába közlekedő vonat vezetője, és egy tanyájára igyekvő férfi is észlelte a lángokat, és értesítették a tűzoltókat.

Vasárnap írtuk:

Egy székkutasi fiatalember, V. Zoltán két tanyája égett le vasárnap reggel a település határában. A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság rongálás bűntette miatt rendelt el nyomozást, mivel a tanyák gyújtogatás miatt éghettek le.

A huszonéves fiatalemberrel vasárnap kora délután beszéltünk, elmondta a rendőrség neki meghagyta, ne nyúljon semmihez. Reggel az egyik dunyhát és ágyneműt kint találta az egyik ól előtt. A két tanya egymástól 3-400 méterre található Székkutas közelében a szélmalomtól alig 1 km-re. Az első tanya közelebb esik a az úgynevezett Kiskeresztúthoz, azt egy kutya is őrzi, neki nem esett baja. A másik tanya a gyep közepén, a csaknem érintetlen pusztán állt. A tanyát évek alatt hozta rendbe és rendezte be korhűen. Benne kemence, régi, egyedi berendezések, paraszti eszközök és tárgyak álltak. A hagyományőrzésen túl, a tanya turisztikai célokat is szolgált.

Legutóbb pár hete egy Székkutason vendégeskedő húsz fős svájci csoport járt Zoli tanyáján, ahol nagymamája, a kemencét befűtve látványpogácsa sütéssel fogadta a vendégeket. A tanya környéke is a régi paraszti hagyományokat őrizte, rejtély kinek állt a két tanya útjában.

Zoltán a Székkutasi Vendégvárók Közhasznú Egyesületének is tagja, elkötelezett híve volt a vendéglátásnak és szülőfaluja népi hagyományainak, szokásainak.

A helyszínen járva megbizonyosodtunk a tanyák főépülete menthetetlen, a tűz a többi épületre nem terjedt át, de a két tanyaépület rendbe hozása csaknem lehetetlennek tűnik. A tetőszerkezet teljesen az enyészeté lett, a cserepek és a tető vályogszerkezete pedig félig kitölti a teljesen kiégett belső tereket. A tulajdonos még elmondta, nem volt biztosítása, és csak egyet szeretne tudni, ki követte el a gyújtogatást.

Fotógalériánkban két héttel ezelőtti képeket is találhatnak, amikor svájci vendégek látogattak a tanyára.