A horkolás hanggal kísért belégzés, amelynek alapvetően testi okai vannak – mondta el a műsorban dr. Hartai Tamás fül-orr-gégész audiológus szakorvos, a makói Hartai Halláscentrum tulajdonosa. Az egyenletes horkolással nincs baj, viszont ha 10 másodpercnél hosszabb kihagyások vannak, ajánlott orvoshoz fordulni. Leginkább férfiak, és főleg idősebb korban alszanak zajosan, de egy kisgyermek is, ha megfázik, hangosan hortyog, és az alkoholfogyasztás is járhat ilyen következményekkel.

Kodácz Csengele műsorvezetővel beszélgetve dr. Hartai Tamás kifejtette, a horkoló beteget nem szabad egyetlen orvosnak kezelnie. Szorosan együtt kell működnie a fül-orr-gégésznek és a szomnológusnak. A fül-orr-gégész feladata, hogy a felső légutak akadályát felfedezze, és kezelje az orrsövényferdülést, az orrpolipot vagy a hatalmas mandulát. Az alváslaborban vizsgálják többek között a horkolás erősségét és a légzésszünetek gyakoriságát, és a szomnológus  tervet készít a problémák elhárítására.

A műsor vendége egy olyan műtéti eljárást alkalmaz, amelynek nem marad külső, látható nyoma. Érzéstelenítést követően rádiófrekvenciás elektródákkal 3-4 szúrást ejt. Az egész csak néhány percet vesz igénybe, és csak az első injekció jár méhcsípéshez hasonlítható fájdalommal. A gyógyulás ugyan hetekig eltart, de nincs szükség különleges diétára, csak annyit javasolnak, hogy a beteg aznap ne egyen csípőset. Az esetek nagy részében egy alkalom elég, de előfordulhat, hogy kétszer-háromszor meg kell ismételni a beavatkozást.

Dr. Hartai Tamás rendelője Makón a Hunyadi utcában található, a rádiófrekvenciás beavatkozást pedig Szegeden, a Gyógypalotában végzi. A Gyógypalota telefonszáma: 62/550-797.

Kokovai Péter