A békéscsabai sertéstenyésztés- és feldolgozás nagy hagyományokra tekint vissza. A kolbászfesztivált évről évre megrendezik, ennek kapcsán a katasztrófavédelem felhívja a hagyományőrzők, illetve a böllérek figyelmét a disznóvágások során betartandó tűzvédelmi szabályokra – írja weboldalán a megyei szervezet.


Hosszú munkafolyamat eredménye, amíg a sertésből kolbász lesz – olvasható ugyanitt. Régen a perzselést meggyújtott szalmával végezték. Ha ezt a módszert alkalmazzuk, olyan helyet válasszunk, ahol a tűz nem okoz veszélyt. A biztonság érdekében tartsunk készenlétben a környezeti tűz megfékezésére, illetve oltására alkalmas eszközöket, (például kerti szerszámokat) a tüzet pedig soha ne hagyjuk őrizetlenül.

A perzselés leginkább elterjedt módja manapság a gázperzselők alkalmazása. Ezek üzemeltetése PB gázpalackokról történik. A palackokat szállítás és használat során se tegyük ki mechanikai igénybevételeknek (például ütés, dobálás). Minden esetben nyomáscsökkentővel ellátott perzselővel dolgozzunk. A téli mínuszok idején a lefagyott palackokat legfeljebb 40 ºC-os vízzel lazítsuk fel, nyílt lánggal semmiképp.

Érdemes gondot fordítani az üst füstkivezetésére is. Figyeljünk arra, hogy a kiáramló füst ne okozzon tüzet, illetve az élőlények ne szenvedjenek el gázmérgezést. Az üstházak füstkivezetőit minden esetben alaposan rögzítsük. Az elhelyezésnél törekedjünk arra, hogy a forró felületek hőleadása ne legyen tűzkiváltó ok.

Forrás: Beol