Menyháza és környéke régi Wickenheim birtokként már száz éve is kedvelt kirándulóközpont volt. 1000 méteres hegyek között megbúvó kis üdülő település tavacskával, patakokkal, rengeteg túraútvonallal, márványbányával, pisztrángos tavakkal, temérdek patakkal – több, de egy napra is kiváló úti cél, akár Vásárhelyről is.

A település a román szigethegység nyugati szélén a Béli-hegység lábánál fekszik és környéke is sok látnivalót ígér. A vidék a határtól 1-1,5 óra alatt elérhető Nagylaktól, és Gyulától egyaránt. A gyulai határátkelőn átlépve a határt a 79 A úton Barsa városig, onnan a 972 B jelűn közelíthető meg.

A határ után azonnal célszerű matricát vásárolni. Az úgynevezett Rovienta kötelező a román utakon, szigorúan ellenőrzik is, már az első benzinkúton, vagy a pénzváltó-matricaárusító bódéknál kell keresni. A gépjárművünk így azonnal egy országos informatikai rendszerbe kerül. A Rovienta 14 RON-ba kerül és 7 napig használhatók vele a román utak.

A román utak, a közhiedelemmel ellentétben meglepően jó minőségűek a határ környékén, 40-50km-en belül amellett szemét sem igen van. A helyiek közlekedési morálja hagy némi kívánnivalót, de igen kevés a baleset. Zebrán megálló, záróvonalon várakozó autóval sok helyen találkozhatunk.

Az egyik legszembetűnőbb különbség a magyar oldalhoz képest a kiváló közbiztonságra enged következtetni, az utak, főként a faluk utcáin szabadon hagyott vagyontárgyak sokasága. Baromfik százai, sőt ezrei kapirgálnak békésen a házak előtt, és mivel kezdődik a fűtési szezon és vezetékes gáz nincs a településeken, minden ház előtt csinos farakások állnak. Minden hát előtt pad, azokon nemcsak az idősek, de a fiatalok és gyakorta ücsörögnek.

Az árak a magyarországi alatt vannak, ezért a tankolást sem kell elkapkodni. Nincs sok benzinkút, de a 95-ös 6 RON-ért, 361 Ft környékén tankolható. Kávét 1-2, kenyeret 2-3, 2 literes sört 6-7 RON-ért vásárolhatunk. A szuvenírok, helyi különlegességek is olcsóak, 50-60 RON-ért 4 személyes tűzálló mázas cserépköcsögöt lehet vásárolni.

A célállomáson Menyházán számos látnivaló kínálkozik, nyolc jelzett túristaút indul a településről, mely számtalan szállodájával, panziójával leginkább Lillafüredhez, vagy Szilvásváradhoz hasonlítható. Dézna vára, a Monyásza patak völgye, rengeteg barlang, víznyelő, pisztrángos és egyéb tavacskák nemcsak egy napra jelenthetnek kikapcsolódást, de reggeli indulással estig is bőven szerezhető elegendő élmény. Jó utat!

Szombat Mihály