A kormányfő köszöntőjében kiemelte: a turul a magyarság ősképe, így minden határon innen és túl született magyar kultúrájának része is egyben. Szent Mihály napján a pásztoroknak számot kellett adniuk a rájuk bízott nyájról, a miniszterelnök szerint ugyanez a feladata a kormánynak is. „Ha a jó pásztor száz juha közül egy eltűnik, az a többi kilencvenkilencet is hátrahagyva kutatni kezdi azt. Elszámolni jöttem én is, és boldog vagyok, hogy megleltük az elveszett juhokat” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A közel tíz méteres Nemzeti Összetartozás szobra Matl Péter, kárpátaljai szobrász műve. Egy kitárt szárnyú 210 cm magas bronz turulmadarat ábrázol karddal a karmai között, egy faragott mészkő oszlop tetején. Az oszlop voltaképpen egy obeliszk, oldalait indás mintázat övezi, melynek bimbói a történelmi vármegyék bronzból öntött címerei.

Az alkotást készítő Matl Péter azért választotta a turulmadarat az egység szimbólumának, mert ahogyan a mondabeli madárnak sem jelentenek akadályt a térképen létező országhatárok, ugyanúgy áthidalható a Verecke-Munkácsi várhegy-Ópusztaszer közötti távolság is. Az alkotásról Orbán Viktor miniszterelnök, B. Nagy László kormánymegbízott és alkotója, Matl Péter rántotta le a leplet.

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója a magyarság mitikus állataként említette a turulmadarat, amely szerinte méltó helyre került a kulturális örökségünket őrző ópusztaszeri emlékparkban. Hozzátette: az emlékpark is elnyeri méltó helyét, a tervezett beruházások mind azt a célt kívánják szolgálni, hogy a turul kitárt szárnyai alatt sok magyar gyűlhessen össze, határainkon innen és túlról.

A szoboravatási ceremónia előtt közel száz ember tette le állampolgári esküjét a Szent Mihály-napi ünnepségen. Az egész napos rendezvényen országos pásztortalálkozóval, iparosmesterekkel, Mihály-napi vásári hangulattal is várták az Ópusztaszeri Emlékparkba látogatókat. Az egybegyűlteknek ökumenikus istentiszteletet tartott Böjte Csaba ferences szerzetes és Orosz Attila bácskai református esperes a szeri monostor romjai között. 

Molnár Attila