A Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány a Bessenyei Ferenc Művelődési Központtal összefogva hívta össze a Doromb találkozót szeptember 29-én délutánra a hódmezővásárhelyi tájházba. Juhász István, az alapítvány titkára elmondta, az ötletet az adta, hogy megtanult ezen az ősi hangszeren játszani, és környezetében egyre többen kaptak kedvet hozzá.

Így jött létre a rendezvény, ahol beszéltek a doromb történetéről, arról, hogyan kell megszólaltatni, milyen sajátosságai vannak, hányféle van. Akik jobban játszanak rajta, átadhatták a tapasztalataikat, akik pedig még eddig nem próbálták ki, megismerkedhettek az első fogásokkal.

Juhász István szerint nem kell nagy zenei tudás hozzá, de van köztük egyszerűbb és bonyolultabb hangszer is. Vannak, akik a fémet könnyebben használják, mint a bambuszt, más meg éppen fordítva van vele.

Az estébe nyúló találkozó különös színfoltja volt az Ördögfű zenekar koncertje, amelynek különlegessége az volt, hogy minden zeneszámban szerepelt a doromb. A megjelentek zsíroskenyér és tea mellett élvezhették a messzi tájakat megidéző muzsikát.

Kokovai Péter