Lázárné Megyeri Zita, a Tiszta Szívvel Egyesület és Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte az estre érkezett vendégeket, megköszönve az egyesület céljaihoz nyújtott támogatásukat, és a művészeknek is háláját fejezte ki, aki jótékonyságból vállalták a fellépést.

Korody-Paku István a koncert előtt elmondta: öröm számára, hogy ismét Vásárhelyen adhat koncertet, és felidézte a zeneiskolában történt fellépését, ahol annak ellenére is a színpadra lépett, hogy kezét – amely egy zongorista esetében a kifejezés egyik legfontosabb eszköze – egy darázs csípte meg, és visszaemlékezett a Németh László Városi Könyvtárban megrendezett műsorra is, amelyen már ilyen akadály nélkül zongorázhatott a vásárhelyieknek.

Műsorában a zeneirodalomból adott keresztmetszetet Händeltől Bartókig művész, amelyet hármas tételekbe rendezett. Háromtételes Händel művel kezdte műsorát, majd a bécsi klasszikát is három tételbe foglalta Haydn, Mozart és Beethoven alkotásaiból, a modern rész is három szerzővel, Kodállyal, Bartókkal és Koesslerrel épült fel, míg a programot a romantikus rész zárta, Schuberttel, Chopinnel és Schumann-nal.

 

##video:265782##

 

Az egyesület estjén a zenei felsőoktatásban tanuló vásárhelyi fiatalok is felléptek a világhírű művésszel, így a Gulyás-Szabó testvérek, Krisztián marimbán, míg Gergely és Szilveszter zongorán adta elő műsorát, de színpadra lépett az oboista Csonka Mónika, Korsós András kürttel, a tubás Atyimo Ferenc, és a zongorista Varga Ákos.

– Ez egy nagyon szép este volt – jelentette ki a koncertet követően Lázárné Megyeri Zita, aki a fellépett fiataloknak azt kívánta, hogy legalább olyan mesés sikeres pályát fussanak be, mint Korody-Paku István. Mint elmondta, vasárnap tartjuk a népmesék napját, és a zongoraművész pályája is népmesébe illő, hiszen az az egykori fiatalember elindult Vásárhelyről, meghódította a világot az Óperenciás tengeren túl is, és most hazatért, hogy itthon muzsikáljon.

A Tiszta Szívvel Egyesület készül a jövő szerdán a hintapark átadására a Csodaházban, itt az egyik játszóeszközt fogadták örökbe, azaz vállalták a beszerzés költségeit, amelyre a szombati est tejes bevételét fordítják. Távolabbi tervei is vannak a Tiszta Szívvel Egyesületnek, a Hódtóban kialakított görkorcsolyapark környékének parkosítását, fásítását megkezdték, és itt szeretnének egy játszóteret létesíteni a gyerekeknek. Az egyesület legközelebbi rendezvényére november 16-án kerül sor – szintén a megszépült Bessenyei Ferenc Művelődési Központ koncerttermében -, amikor a gyerekeknek a Dodgem zenekar fog muzsikálni, míg a felnőtteket Dumaszínház két fellépője fogja szórakoztatni.

A műsorban testvéreivel lépett fel Gulyás-Szabó Szilveszter, aki Győrben végzi a Széchenyi Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetét elsőéves hallgatóként. Akárcsak öccse és bátyja, őt is édesapja „fertőzte meg” a muzsikával. Mint elmondta, az ester egy grandiózus, romantikus darabot választott – Liszt Ferenc: Tell Vilmos kápolnáját -, amelyről az ifjú művész elmondta: a tömör hangzású darab, úgy érezte, sokakat megfogott. Izgalommal készült az estre, amelyen – mint mondta – sikerült mindent kiadnia magából, és megtisztelő volt számára Korody-Paku Istvánnal közös koncerten fellépni.

A kérdésre, hogy hogyan érzi magát a koncert után, Korody-Paku István kijelentette: kitűnően, hiszen a fiatalok nagyon jól játszottak, és ő, mint „öregebb róka” megtalálta velük a közös ritmust. Kitűnőnek nevezte a megújult koncerttermet, külön kiemelve, hogy remek az akusztikája. Az est folyamán a Rádió7-től, a koncert médiatámogatójától a fellépők, így Korody-Paku István is kapott ajándékot: egy CD-t, amelynek történetéről a művész elmondta: korábban a rádióhoz juttatta el a Liechtensteini Szimfonikus Zenekarral felvett 1991-es élő koncertfelvételét magnószalagon, amelyet a rádió digitalizált, és a koncerten kaphatta meg a művész és a többi fellépő is a digitális hangfelvételt, amelyet az előadó külön megköszönt Égető Gyulának, a rádió szerkesztőségvezetőjének.

Korody-Paku István vasárnap 9 órától a Rádió 7 Szőttes műsorának lesz vendége.

Arnay