Tiszta fogazattal, szívből mosolyogni már jó kisugárzást kölcsönözhet az embernek. A fogunkat helyesen kell ápolni. A leggyakoribb hiba amit elkövetnek, hogy csak fogkefét használnak, amely az egymáshoz fekvő fogfelületet nem tudja rendesen tisztítani – mondta dr. Szabó Katalin. Az ilyen területeken érdemes például fogselymet használni. A fogak közötti szoros területeken kitisztítja ugyanis a lepedéket, ezzel elkerülhetőek a fogszuvasodás és különféle fogágy betegségek.

Bizonyos folyadékok, ételek elszínezhetik a fogat. A leggyakrabban a dohányosok fogain látszódik az elszíneződés. A tiszta kávéból főzött kávé kevésbé színezi a fogakat, mint a kávéporok, capuccinok, mert azokban sok az adalék- és színezékanyag. Kávéfogyasztás után egy-két kortyos langyos vizes öblítéssel sokat tehetünk az elszíneződés ellen.

A fogkő elmeszesedett lepedék, amelybe különböző színezőanyagok is lerakódnak, ami csúnyává teszi a fogat. Fogkövet csak fogorvos tud eltávolítani egy ultrahangos készülék segítségével.

A szájvíz használata nagyon fontos, akár minden nap. Van lepedékoldó hatása, de nem helyettesíti a fogkefe használatát. Ha valakinek van a szájában beültetett foga akkor sokkal jobban oda kell figyelnie a szájhigiéniás eszközök használatára. Fogszabályozó használatakor is a kis alkatrészek miatt szükség van az erre alkalmas, megfelelő eszközök igénybevételére. Reggel és este is kötelező fogat mosni. Délben, ebéd után fogselyemmel segíthetünk a szép mosoly elérése érdekében. A fogak tisztítása mellett a nyelvet is tisztítani kell, mert oda is lerakódhat a baktérium.

Legyen fluor tartalma a fogkrémnek. Ha gyerekről van szó, ne túl csípős fogkrémet vegyünk neki. A fogkefénket háromhavonta érdemes cserélni – mondta fogorvos.

A fogfehérítésnek számos formája létezik, amelyekkel tartósan elérhető a ragyogó mosoly. A fogorvos által alkalmazott módszeren kívül olyan is létezik, amelyet mi otthon végezhetünk el. Első lépcsőként, egy professzionális szájhigiénés kezeléssel eltávolítanak minden lepedéket, elszíneződést. Ezután jöhetnek a fogfehérítő anyagok, amelyeket fajtától függően különféle eljárással alkalmazzák. Ragyogó mosolyt elérhetünk fogékszer felhelyezésével is, amely nem károsítja a fogunkat. Dr. Szabó Katalin fogszakorvos teljes körű fogászati- és fogesztétikai ellátással várja pácienseit.

Dr. Szabó Katalin fogszakorvos rendelője megtalálható Hódmezővásárhelyen, a Szegfű utca 14. szám alatt, bejárat a Mária Valéria utca felől. Telefonon a 62/240-408-as és a 30/9689160-as számokon, valamint e-mailben a szabokatica1@invitel.hu címen lehet érdeklődni. A www.drszabokatalin.hu portálon pedig a rendelőbe virtuálisan is tehetnek egy sétát.

Kodácz Csengele