A csecsemőket húsz naposan már ki lehet vinni kisebb sétákra, ügyelve, hogy közvetlen napsütésnek ne tegyük ki, ne fázzanak, de ne is legyen melegük. A meghűlés is kerülendő, de a hőguta még veszélyesebb lehet a picurkáknak – mondta el a Rádió 7 kisteleki Napraforgó műsorában Molnár Erika. Hozzátette: előfordul, hogy valami miatt – mondjuk egy nagyobb testvér óvodába kísérése kapcsán – ettől még korábban is ki kell vinni a csecsemőt a szabadba, ezt egy okos szoktatással meg lehet tenni. 

A kisteleki védőnő kifejtette: ha gyors szellőztetést csinálunk és újra felfűtünk, amíg átvisszük a babát egy másik szobába, így hozzá tudjuk szoktatni a picit a friss levegőhöz. Másnap felöltöztetjük, mintha sétálni vinnénk, és szintén rövid időre ablakot nyitunk rá, harmad- negyednap pedig több kisebb (5-10 perces) sétát teszünk vele (teraszon, udvaron, erkélyen), így három-négy nap alatt hozzá lehet szoktatni a szabad levegőhöz.

Tölgyiné Tóth Ilona rámutatott: ha a bölcsődés-óvodás korosztályról beszélünk, ők már nagyon mozgékonyak, és szinte még kevésbé kell felöltöztetni, mint az iskolásokat. Gondoljunk csak bele: bevisszük a bölcsődébe, vagy az óvodába a gyereket, és már rögtön játszik is a többiekkel, kétszer körbefutja a csoportszobát, mire kilépünk az ajtón – fogalmazott.

A kisiskolásoknál is még fontos odafigyelni a ruházatra, és alapvetően a napi időjáráson túlmenően azt is figyelembe kell venni, hogy milyen napja lesz a nebulónak. Összességében elmondható, hogy minden korosztálynál törekedjünk a réteges öltözködésre – mondták.

Az iskolások körében a szeptember a védőoltások időszaka, érdekes, hogy most szokatlan időpontban jelentkezett egy hányós hasmenéses időszak, így a korábbi évekhez képest több gyermek esetében kellett későbbre halasztani – mondta Tölgyiné Tóth Ilona iskolai védőnő. Hozzátette: az élősködők terén viszont javulás tapasztalható, kevesebb a fejtetű, illetve több gyereknél látható, hogy már kezelték otthon valamilyen készítménnyel.

Minden korosztályra igaz, a felnőttekre vonatkozóan is, hogy egy alap házi patikát érdemes fenntartani. Nyílván egy csecsemőnek nem adhatunk lázcsillapító tablettát, de létezik a kicsiknek adható készítmény is. Mert az orvos se fog megharagudni, ha egy sikertelen lázcsillapítás után megyünk az ügyeletre, minthogy meg se próbáltunk tenni valamit, csak tudjuk, hogy mit adhatunk, és mondjuk is el. A sebtapasz-készlet, fájdalomcsillapító, kötszerek is mind olyan dolog, ami egy háztartásban jó, ha van – fűzte hozzá.

Molnár Attila