Nagyon fontos, a folyamatos képzés folytán a leendő művész vesse össze a saját képességét más művészekével. Erre a legalkalmasabb, ha múzeumokat, képtárakat látogatnak a művészpalánták. Az iskolák csoportos látogatásokkal segítik ezt, amely a szülők számára is előnyös, mert ezek a csoportos belépők általában ingyenesek. A festészet napja alkalmából pedig országszerte számos kiállítás nyílik októberben.

A megszerzett ismereteinket, tehetségünket megmérettethetjük, azoknak a pályázatoknak a segítségével, amelyeket iskolai, vagy más intézményi kereteken belül tesznek elérhetővé. Vásárhelyen kezdődnek hamarosan az Őszi Hetek, amely mintegy nyitányaként a Németh László Gimnáziumban nyílik a diáktárlat. Itt is lehetőség van a pályázat segítségével minden korosztály számára, hogy a megadott téma alapján részt vegyen és kipróbálja technikai ismereteit, képességeit. Az Őszi Tárlat nyitásával párhuzamosan pedig már általános kortól kezdve indulhatnak olyan a rajzversenyeken is, amelyek szemlézése nyilvános, így bárki megnézheti az alkotásokat.

Amikor valaki már művészi ambíciókkal rendelkezik, sokkal értőbben nézi a mások alkotásait – mondta Hézső Ferenc. Minden műélvezet egy természetes szubjektív érzése az embernek. De ha már szakmai ismeret birtokában van, akkor a finomságokat, a mélyebb részleteket és az összefüggéseket is észreveszi. Mindemellett a saját egyéniségünk kialakításában is fontos szerepe van mások alkotásainak megtekintése.

Kodácz Csengele