Napra pontosan 5 éve alakult a Mindszenti Víziközmű Társulat, melynek köszönhetően pénteken tisztújító közgyűlését tartotta a társulat. Öt napirendi pontot tárgyaltak a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban.

Hevesi István elnök beszámolt az elmúlt öt év munkájáról. Elsőként mindenkinek megköszönte az eddigi támogatást, aminek köszönhetően már látják az alagút végét, vagyis két éven belül kész lesz a beruházás. Büszkeséggel tölt el, hogy ennek az intézőbizottságnak az elnöke lehettem, 2007-ben nem gondoltuk volna, hogy ekkora munkába vágunk bele, de most már látjuk: három év alatt nem lehet várost fejleszteni, ugyanis ez a projekt is hét évig tart.

Az elmúlt öt év alatt néhányan megpróbálták megfúrni a projektet, sőt sajnos a legfelsőbb bíróságnál is jártunk már, de minden alkalommal a társulat működését találták megfelelőnek – jelentette ki az elnök.

Az elmúlt öt évben 272 millió forintnyi befizetés érkezett a társulat számlájára, mellyel igen takarékosan gazdálkodtak. A Fundamenta Lakáskassza Zrt. felé folyamatosak az átutalások, augusztus végén 27 milliót utaltak. Mindezek mellett vannak kintlévőségek is, melynek összege jelenleg 84,5 millióra rúg – mondta Hevesi István. A helyi adócsoporton keresztül próbálják behajtani a kintlévőségeket. Idén már közel 7 millió forintot inkasszáltak. Hevesi István elmondta, hogy az évi egyszeri egyenlegközlő levél a továbbiakban sem fog elmaradni. A beszámolót egyhangúlag elfogadták.

A mindszenti Önkormányzat hol tart a befizetésekkel – tette fel a kérdést Apró András. Az Önkormányzat még a mai napig nem fizetett semmit – válaszolt az elnök. Nagyon rossz morál ez a nem fizetőknek, ugyanis példát kellene mutatni az Önkormányzatnak – reagált Apró András. Nagy Krisztián szerint sem lehet elmenni szó nélkül ez mellett a közel 20 milliós hiány mellett.

A beszámolók után tisztújításra került sor, de a társulat életében nagy változások nem történtek. Maradt Hevesi István az elnök, míg Antal István és Szabó József az intézőbizottság tagjai. Ellenőrző bizottságban sem történtek változások, tagjai: Nagy Krisztián, Kecskeméti János és Csatlósné Répás Etelka.

Zsótér Károly polgármester a csatornázás jelenlegi helyzetéről elmondta: a közbeszerzés kiírásra került. A kivitelezők sorsáról október végén döntenek, majd utána kerül sor a szerződések aláírására, így, ha minden jól megy, akkor az első kapavágás novemberben lehetséges. Igen ám, de ha a vesztes kivitelező megtámadja a döntést, akkor húzódhatnak a munkálatok. 2014 áprilisáig el kell készülni a teljes rendszernek, majd decemberig el kell számolni a beruházás teljes költségéről.

Továbbá vizsgálatok folynak a belső munkálatok árairól. Az elsődleges információk szerint amennyiben egy lakos saját magának ássa ki ingatlanja területén az árkot, akkor 2000 forint/méter, de ha teljesen szakemberre bízzák a munkálatokat, akkor 3000 forint/méter lehet ez az ár.

Antal Sándor