A leveles tészta titka, hogy hűvös helyen kell elkészíteni. Két részből áll, az előtésztából és egy vajasból. A liszt 90%-át a zsiradék 10%-val, kis ecettel, vízzel, sóval összegyúrjuk. A fennmaradó 10 % lisztet a zsiradék 90%-val gyúrjuk össze.

Bármilyen zsiradékkal el lehet készíteni, disznózsírral, margarinnal is, de vajjal a legfinomabb.

Begyúrás után a tésztákat pihentetjük, majd behajtogatunk, kinyújtjuk. Először 3 rétegbe hajtjuk, kinyújtjuk, majd 4 rétegbe hajtjuk. Ezt többször megismételjük. A végére 144 rétegünk lesz, ettől kapja a leveles rétegét.

A vajas tésztához nem kell különleges liszt, a hagyományos finom lisztet használhatjuk.

Az alaptésztát bármivel tölthetjük, akár sósan, akár édesen. A Rónaságinál a fagyasztott termékek között találunk olyat, amely leveles tésztából készült termék.

Kodácz Csengele