Az előző évekhez hasonlóan ebben az évben is, a vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemélyek – a bevallás benyújtására előírt határidőig – személyijövedelemadó-bevallásukban nyilatkozhattak úgy, hogy a bevallott, 100 000 Ft-ot meg nem haladó kötelezettségüket pótlékmentes részletfizetés keretében, 2012. május 21. napjától legfeljebb 4 hónapon keresztül, havonként egyenlő részletekben teljesítik.

A Dél-alföldi régióban idén 5 560 adózó élt a nyilatkozattétel lehetőségével. 3 068 személy pontosan teljesítette fizetési kötelezettségét, sőt akadtak olyanok is, akik a nyilatkozatuk ellenére mégis befizették egy összegben az adójukat. 2 492 adózó azonban nem, vagy nem a megfelelő összegben fizetett. A nem fizetők többsége 15 000 és 50 000 Ft közötti összeg befizetésével van elmaradva. Nem kevesen a nyilatkozók közül egyetlen forintot sem fizettek be az utolsó részlet határidejéig, mely összességében 64,9 millió Ft-os nagyságrendű hátralékos összeget jelent régiónkban.

 

A nem fizetetők tartozásait az adóhatóság kollégái úgymond visszarendezik, azaz eredeti esedékességgel, a bevallási határidővel könyvelik fel és a pótlékszámítás is attól az időponttól számítódik. Az így lejárt esedékességűvé vált tartozás végrehajtható.

Szombat Mihály forrás : NAV