A városi kulturális programok nyitányának mindenképpen a szeptember 29-én esedékes, hódmezővásárhelyi ortodox templom ünnepélyes felszentelése számít. A szent hely külső és belső felújítási munkálatai nem rég véget értek, így már csak a nyilvános felszentelés választja el a hívőket attól, hogy hosszú idő után újból rendeltetésének megfelelően használják az épületet. A közel másfél órás felszentelés 10 órakor kezdődik Lukijan Pantelić, a budai szerb ortodox püspökség püspökének vezetésével, melyet megelőzően Lázár János országgyűlési képviselő és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere mond beszédet. A szertartást követően 11:30-tól Sebestyén Márta és a Szent Efrém Férfikar előadását élvezhetik a kilátogatók.

A programsorozat folytatásként október 5-én Borbély Zoltán jótékonysági orgona koncertjén is részt vehetnek az érdeklődök, majd másnap a már hagyományosnak mondható ünnepi koszorúzások sem maradnak el.

Október 7-én, reggel 9 órakor indul a Dr. Rapcsák utcában az őszi vásár, népi iparművészek portékáival, amelyet 9 órakor gólyalábas felvonulással nyitnak meg, az eseményen a Tornyai János Múzeum is képviselteti magát, főként gyerekeknek és fiataloknak szóló feladványokkal várják a vállalkozó kedvűeket. Délután 12 órakor pedig már kezdődik is az 59. Őszi Tárlat megnyitója, amelyen 174 művész 263 alkotását csodálhatják meg a művészetek kedvelői.

A hagyományoknak megfelelően idén is önálló kiállítással jelentkezik az elmúlt év Tornyai-plakettes művésze az Alföldi Galériában, így Kovács Péter Munkácsy és Kossuth-díjas festő- és grafikusművész drámai erejű alkotásait az Őszi Tárlat megnyitója után tekintheti meg a nagyközönség.

Kodácz Csengele