– Egy közalkalmazotti státuszra nem állíthatunk oda közcélú alkalmazottat, mert azt a törvény büntetné – jelentette ki a főjegyző, kifejtve: egy köztisztviselőnek esküt kell tennie munkájának elvégzéséhez, azonban egy közcélú foglalkoztatottat nem kényszeríthetnek esküre, vagy titoktartásra, ugyanígy pedagógus sem alkalmazható közcélú foglalkoztatásban, és ha ezt a város megsérti, büntetésre számíthat.

Dr. Korsós Ágnes elmondta: Hódmezővásárhely a közfoglalkoztatás lehetőségével a kezdetektől él, hogy minél több, tartós munkanélkülinek segítsen álláshoz, jövedelemhez jutni. Most közfoglalkoztatásban a város alkalmazásában 526-an kapnak munkát, míg a város cégeinél, intézményeinél további 155 fő közcélú foglalkoztatása folyik, így összesen 681 közfoglalkoztatott dolgozik Vásárhelyen.

A főjegyző elmondta: a legtöbben a közterületeken kapnak takarítási, karbantartási feladatot, és a belvízvédelmi csatornarendszer rendbetételén is sokan dolgoznak napi hat, illetve nyolc órában. Vannak olyan munkahelyek, ahol a takarítói feladatokat végzik, azaz a kiszolgáló személyzet közfoglalkoztatottként is elláthatja feladatát, azonban dr. Korsós Ágnes hangsúlyozta: közalkalmazotti álláshelyeket nem cseréltek fel közfoglalkoztatott státuszra.

A kérdésre, hogy milyen álláshelyre nem vehető fel közcélú foglalkoztatott, dr. Korsós Ágnes kifejtette: a városban legtöbben közalkalmazottként mint pedagógus dolgozik, az ő helyükre például nem vehető fel az utcáról beérkező, vagy a munkaügyi központ által kiközvetített közcélú foglalkoztatott, hiszen ennek az álláshelynek a betöltésének alapfeltétele a diploma, és ma már nem alkalmazható képesítés nélküli pedagógus.

 

##video:265631##

 

A sajtótájékoztatón dr. Makó András aljegyző hozzátette: a polgármesteri hivatalban hatósági munkakörbe, akár ügyintézőként is legalább középfokú végzettségű munkatársakat vesznek csak fel, és egyes álláshelyekre külön képesítési előírások vannak érvényben, és hozzátette: a sajtóhír alapjául szolgáló sajtótájékoztatót tartott képviselőt, illetve képviselőnőt szívesen látják a vásárhelyi hivatalban, hogy megismerjék az itt folyó gyakorlatot.

Arnay