Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Balástyai Zöldség-Virág-Fesztivál és Lovasnapokat október 5-6-7-én, amelyre nagy szeretettel várják az érdeklődőket – fogalmazott Ujvári László, Balástya polgármestere. Ez a legfontosabb kulturális rendezvény és szórakozási lehetőség a településen, amelyre vidéki látogatók is érkeznek. A háromnapos fesztivál minden évben próbál újítani, idén például a londoni olimpia után parasztolimpiával szórakoztatják a közönséget.

A parasztolimpia elsődleges célja a régi, magyar gazdasági élet bemutatása – mondta Dékány Anita, programigazgató. Elsősorban a fiatalok számára lehet hasznos, ugyanis megismerhetik az elődeik életformáját és az ahhoz szükséges mezőgazdasági eszközöket, például a lőcsös kocsit.

A különböző vetélkedők, kulturális programok során szinte biztos, hogy remek hangulat, és közösségi élet alakul majd ki – folytatta Ujvári László. Október 5-7. között számtalan program lesz Balástyán, pénteken többek között fesztiválfutás, civil szervezetek bemutatói, néptáncbemutató, Lendvai Zoltán Rédics plébánosa gördeszkás bemutatója, majd este 7 órától Csepregi Éva énekesnő lép színpadra.

Szombaton folytatódnak az érdekességek, reggel misét tartanak a Római Katolikus Templomban, majd idén első alkalommal lecsófőző verseny is lesz, délután pedig fogatos felvonulás veszi kezdetét, és különböző színházi előadásokat láthatunk. Este folytatódik a sztárvendégek sora, Aradszky László énekel majd a falunapokra látogatóknak. A szombati napot egy utcabál zárja. 11 és 18 óra között nosztalgiavonat is indul, amely a várost mutatja körbe, ami még a helyi lakosoknak is érdekes lehet, ugyanis a fesztivál keretei között másképp láthatják élőhelyüket.

Vasárnap a díjugrató versenyé a főszerep – ismertette Dékány Anita. Reggel 9 órától egészen délutánig mérik össze erejüket a lovasok. A Napraforgóból megtudtuk, a lovasprogramoknak hagyománya van Balástyán, hisz a korábbi években akár 150 résztvevő is jelentkezett a versenyekre.

A műsor végén Balástya polgármestere elmondta, a rendezvényre minden évben nagy sikernek örvend, és igyekeznek úgy összeállítani a fesztivál kínálatát, hogy korra és nemre való tekintet nélkül mindenki jól szórakozzon.

Kodácz Csengele