A doktornő a megelőzéshez, illetve a cukorbetegeknek a kezeléshez szolgált tanácsokkal. Elmondta, különösen veszélyeztetettek, akiknek szüleik, nagyszüleik, esetleg testvéreik cukorbetegek, őket mindenképpen szűrni kell, és oda kell figyelniük az étkezésükre, életmódjukra. Továbbá azoknak is figyelmet kell fordítaniuk ezekre a dolgokra, akik ülőmunkát végeznek, keveset mozognak, elhíznak, náluk is nagyobb a kialakulás veszélye.

Ha meg akarjuk előzni a diabéteszt, rendszeres testmozgásra és a kalória bevitel korhoz, mozgáshoz igazítására van szükség. A cukrot, édességet kerülni kell. A gyümölcsökben is van cukor, de ezekkel általában nincs gond, a napi szénhidrát fogyasztásba beépíthető, a szőlő az egyik kivétel, mivel a szőlőcukor az, amit a szervezet nehezen tud feldolgozni, de a banán és a szilva sem ajánlott az érintetteknek. Fontos a mozgás, hetente legalább háromszor félóra, de inkább egy óra javasolt.

A cukorbetegségnek vannak tipikus tünetei, de ezek nem mindig jelentkeznek, ezért is nevezik „néma gyilkosnak”, gyakran észrevétlenül alakul ki, sokszor egy szűréskor vagy például műtét előtt derül ki, hogy valaki ebben a betegségben szenved. Jelei: fogyás, szomjúság, napi folyadékbevitel megnövekszik, ezzel együtt gyakori vizeletürítés éjszaka, bőrviszketés, különböző gombásodások a szervezetben. Időnként első tünet maga a szövődmény, egy szívinfarktus például.

A doktornő kifejtette, a cukorbetegség kezelésének alapja a diéta, erre építik rá a gyógyszeres terápiát, ami lehet tabletta, vagy injekció. Hangsúlyozta, ha nem megfelelő diétára építik a kezelést, az még káros is lehet, hízhat tőle a beteg, és a gyógyszer ellenére is magas vércukra lesz. A diéta mellett a mozgás is nagyon fontos.

Szövődményei az érhálózatban jelentkeznek, így akár az agyat, a szívet, a vesét, a szemet vagy az idegrendszert is megbetegítheti. A cukorbetegség veszélyes, ha nem kezelik, akár halálhoz is vezethet – mondta a szakember.

Kokovai Péter