Az építési engedélyt jövőre nyomtatás nélkül, otthoni számítógépen az interneten keresztül egy program segítségével lehet majd elkészíteni, mondta Varga Illés Levente a Belügyminisztérium építésügyi főosztályának munkatársa.

Ezzel a hatóságok közötti tetemes postai forgalom is megszűnik, gyorsabb, olcsóbb, hatékonyabb lesz a hatóságok közötti kommunikáció, s a kérelmező is elektronikusan nyújthatja be az építési, a használatbavételi és egyéb építésügyi hatósági engedélyt.

Az új, elektronikus rendszer az ügyintézőknek is könnyítést jelent, ígéri a minisztérium. A tervezők ebben bizonytalanabbak. Békei József szekszárdi építész azt mondta, a tervezők most is mindent elektronikusan csinálnak, a hatósági oldalon azonban lehetnek problémák.

Az ÉTDR kiépítése uniós támogatással valósul meg 1,1 milliárd forintból. Ennek a többszörösét szeretné megtakarítani a kormány. Az elektronikus ügyintézéssel párhuzamosan az engedélyezési eljárás is egyszerűsödik, legalább 15 százalékkal csökkentenék az engedélyek megszerzésének idejét.

Forrás: Hirado