A vizsgálatnál kiderült, hogy a három szerb férfi összesen 3.509 db különböző ruházati terméket (nadrágot, pólót, melltartót, női alsóneműt, kendőt, kabátot, trikót, hálóinget, pulóvert, blézert), valamint 329 pár cipőt akartak kivinni hazánkból anélkül, hogy kérték volna az áruk vámkezelését.

A további vizsgálat során kiderült, hogy a ruházati termékek eredetét igazolni sem számlával, sem egyéb bizonylattal igazolni nem tudták. Az egyik szerb férfi elmondása szerint a ruhákat és cipőket fővárosi piacon vásárolták, amelyről kaptak ugyan szállítóleveleket, amelyen azonban sem a címzett, sem az eladó nem lett feltüntetve.

A pénzügyőrök az összesen közel 2,5 millió forint piaci értékű ruhaszállítmányt lefoglalták.

Az eljárást követő napon az egyik szerb állampolgár ismét megjelent Röszkén és bemutatott 6 darab számlát, amelyek felülvizsgálata során a pénzügyőrök arra lettek figyelmesek, hogy két számla esetében az eladóként feltüntetett cég felszámolási eljárás alatt áll, valamint az egyik társaság székhelye 2010. augusztusában megváltozott, így a bélyegzőlenyomat már régen nem létező székhelyet tartalmaz.

Az ügyben sorra jelentkező ellentmondások és szabálytalanságok miatt a pénzügyőrök  adat és információkérés céljából felvették a kapcsolatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adóigazgatóságának munkatársaival, akik megerősítették a felszámolási eljárás tényét és haladéktalanul tájékoztatást küldtek a felszámoló biztosok elérhetőségéről.

A kérdéses számlák és szállítmányok tekintetében a felszámoló biztosok igazolták a pénzügyőrök gyanúját

Tekintettel arra, hogy felszámolás alatt álló cégek kereskedelmi tevékenységet nem folytathatnak a felszámoló biztos tudomása nélkül,  a röszkei Határkirendeltség pénzügyőrei csődbűncselekmény bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóság felé.

Forrás: Némedi Varga Éva pénzügyőr őrnagy, kiemelt főreferens