Az igazgató kifejtette: Tószegi Péter generációja számára jött létre a Cseresnyés diákotthon, és olyan tanároktól tanulhattak, mint karácsony Sándor, Móricz Zsigmond, vagy Németh László. Tószegi Péter volt az utolsó, aki elment abból a csapatból, amely így a gimnáziumból indulhatott, és komoly pályát ért el a mezőgazdaság, azon belül is a növénytermesztés és az agrárgépészetben ért el hazai és nemzetközi eredményeket is, így példájával ösztönözheti a diákok mai nemzedékét is.

 

##video:265603##

 

Tószegi Péter professzor lánya, Tószegi Zsuzsanna díjat alapított a Bethlenben tanuló, természettudományokban eredményes, de nehéz sorsú tanulók számára. Mint elmondta, a kollégium, és ott is Németh László édesapjának nyújtott segítsége ösztönözte arra, hogy támogatást adjon a mai fiataloknak. Mint elmondta, édesapja és édesanyja kapcsolata a gimnáziumban kezdődött, és egy életen át tartott, a professzor mindig is hangsúlyozta, hogy eredményit felesége támogatása nélkül nem érhette volna el. Így jelenhetett meg a dombormű hátterében Pákozdy Zsuzsanna. Tószegi Zsuzsanna hangsúlyozta: szülei példája azt igazolja, hogy ha valaki tizenévesen megtalálj a párját, az egy szép és szeretetteljes életút része lehet. A Tószegi-díjat először az idei évzáró ünnepségen az iskola végzős tanulója, Jáger Mónika vehette át.

 

A domborművet Pannonhalmi Zsuzsanna Ferenczi Noémi-díjas keramikusművész készítette el bronzból. Mint elmondta, barátjának tudhatja Tószegi Zsuzsannát, akivel számos pályázatban működtek együtt, és csak később derült ki, hogy vásárhelyi gyökerek is vannak a családban. A domborművet egy közös fénykép alapján készítette el, amelyben igyekezett hangsúlyozni a két ember közötti erős szálakat, míg a dombormű alsó részén látható szövegben egy tizenéves írásával olvasható: tehetség, szorgalom, hűség vezette a Cseresnyés Otthonból az Agrártudományi Egyetem katedrájáig.