Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke összefoglalta a tartalékos rendszer eddigi eredményeit. Tájékozatójában hangsúlyozta: a rendszer kiépítésének egyik legfőbb üzenete, hogy a honvédelem össztársadalmi ügy. Mint mondta, a honvédelmi vezetés stratégiai fontosságú feladatként kezeli az önkéntesek toborzását és beillesztését a rendszerbe. Ennek volt látványos eredménye a tavalyi év folyamán a katonai objektumok őrzésével és védelmével foglalkozó, mintegy 2000 főből álló védelmi tartalékos rendszer kiépítése. Idén a műveleti tartalékosok felkészítésén van a sor.
– Rájuk békeidőben a haderő kiegészítéseként, a katonák tehermentesítése szempontjából, alkalmanként külszolgálat teljesítése céljából számítunk.
Huszár János dandártábornok a távlati célokkal kapcsolatban ismertette: a tervek között szerepel, hogy 2014-re 8000 fős tartalékos rendszer épüljön ki. Ennek a folyamatnak az egyik mérföldköve a műveleti tartalékosok mostani kiképzése, amelyre az Összhaderőnemi Parancsnokság szerint a Bocskai dandár teljes mértékben felkészült, s minden feltételt biztosított.

Kálmán László alezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnok-helyettese a hétfőn bevonuló állománnyal kapcsolatban kifejtette: az önkéntes tartalékos rendszer első szakaszában azokat a kollégákat szólították meg, akik a korábbi években a Magyar Honvédségnél vagy valamelyik rendvédelmi fegyveres szervnél teljesítettek hivatásos szolgálatot. Olyan volt rendőrökről, határőrökről, pénzügyőrökről, katasztrófavédelmi szakemberekről van szó, akik a szolgálati helyükön már nyugállományba vonultak, de elkötelezettek a haza védelme iránt, és ezért hajlandóak tenni is.
– Azért őket szólítottuk meg először, mert kezdésként a szervezeti struktúra vázát kell kiépítenünk. A szakmai tapasztalat nagyon fontos, éppen ezért elsőként a vezető beosztásokat fogjuk feltölteni a tartalékos rendszeren belül. Ezután jöhetnek majd azok az életerős fiatalok, akikkel feltöltjük a teljes rendszert, és akiknek – a kellő tudás elsajátítása után – a későbbiekben vezető szerepet szánunk.
Kálmán alezredes hozzátette: Debrecen a Magyar Honvédség egyik legnagyobb fellegvára, így a hadkiegészítés és a toborzás szempontjából is az egyik legfontosabb helyszín.

A Bocskai dandár tartalékos rendszeren belüli tevékenységével kapcsolatosan dr. Böröndi Gábor dandártábornok elmondta: úttörő jellegű, hatalmas vállalkozás és kihívás a hétfői bevonulás az alakulat számára. Miután az önkéntesek zöme egykor aktív szolgálatot teljesített, kiképzésüket és tudásukat inkább frissíteni, kiegészíteni kell, nem pedig az alapoktól kezdeni.

–  Célunk az volt, hogy olyan kiképzési programot állítsunk össze, ami számukra a legújabb ismereteket átadja, a külföldi missziókban szerzett tapasztalatokat feldolgozza, képessé tegye őket arra, hogy a 21. században is tudjanak akár fegyveres, akár más típusú feladatot ellátni. Minden szempontból felkészültünk arra, hogy ennek a különleges kihívásnak eleget tegyünk.

 

A hétfőn kezdődő kiképzés végén az önkéntes műveleti tartalékosok október 4-én, a Magyar Tartalékosok Napján tesznek ünnepélyes esküt Debrecenben.

Révészné dr. Markovics Zita hadnagy