Szeptember 29-én, a jeles nap hagyományait ápoló Szent Mihály-napi Forgatagon valódi országos pásztortalálkozóval, iparosmesterekkel, Mihály-napi vásári hangulattal, várják az Ópusztaszeri Emlékparkba a látogatókat. A rendezvényen való részvétel és előzetes regisztrációval a Feszty-körkép megtekintése ezen a napon ingyenes!

A Szent Mihály-napi Forgatag keretei között kerül sor a Nemzeti Összetartozás Emlékművének avató ünnepségére, melynek díszvendége Orbán Viktor miniszterelnök. Történelmi emlékhelyünkön ennek tiszteletére ökumenikus istentiszteletet tart Böjte Csaba ferences szerzetes és Orosz Attila bácskai református esperes a szeri monostor romjai között, illetve állampolgári eskütételre is sor kerül az Árpád-emlékműnél. Az ünnepséget követően fellép a Magyar Állami Népi Együttes és a Kormorán is.

Szent Mihály napján valódi pásztorünnep elevenedik meg az ópusztaszeri skanzenben, ahol a hagyományokhoz híven lesz még szőlőspréselés, hordózás és mustkóstolás is. Az iparosmesterek portékáikkal a híres Mihály-napi vásárok hangulatát is megidézik. Munka közben ismerhetik meg a kádár, csipkeverő, papucsos, szappanfőző, vagy épp a szakajtókötő feledésbe merült mesterségét!

A Hortobágyról, Kiskunságról, Észak-Magyarországról, az egész ország területéről hívtak pásztorokat a szervezők. A látogatók belekóstolhatnak a pásztorok által készített bográcsos étkekbe, s ízelítőt kaphatnak az igazi pásztorvirtusból. Lesz finom slambuc, lebbencs és pásztortarhonya, a vendégek kipróbálhatják a pányvadobást, karikás ostort, vagy a botos nyúlütést. Lesz magyar terelő pásztorkutyák bemutatója és rackakörmölés is.