A Magyar Közlöny pénteki számában az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból való finanszírozásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet módosításával tizennégy százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását, így hetven-nyolcvanezer forinttal emelkedik novembertől egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása.
Augusztus 30-án Szócska Miklós egészségügyi államtitkár Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be a kormány erről szóló döntését.
Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint – mondta Szócska Miklós, kifejtve, hogy egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő. Az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és beépül a jövő évi finanszírozásba is, “látjuk már a jövedékiadó-emelésből ennek a forrásait” – tette hozzá.
A kabinet célja az, hogy a lakóhelyétől függetlenül minden magyarnak közel azonos színvonalú intézményi ellátás legyen elérhető – mondta akkor Giró-Szász András.
Az alapellátás finanszírozásának emelését mindenki üdvözölte, ugyanakkor annak mértékét az MSZP és az LMP, valamint több szakmai szervezet is kevesellte.
Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója másnap az MTI-nek reagálva azt mondta: az alapellátást érintő kormányzati bejelentés egy fontos gesztus a szakma számára, egy olyan ígéret, amelynek reális alapja van. Ez a bevételnövekedés nem fog minden gondot megoldani, de ez akkor is egy olyan többlet, amely a háziorvosi praxisok működését könnyebbé, az ellátás minőségét jobbá teheti. A 14 százalékos emelés egyes praxisok esetében a fenntarthatóságot jelentheti – szögezte le.

 

Forrás: MTi